Még vezet és internetezik a 102 éves magyar olimpiai bajnok

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Anikó

-

Szerdán ünnepelte 102. születésnapját az 1936-os berlini olimpián győztes vízilabdacsapat tagja, Tarics Sándor. A világ legidősebb, San Franciscóban élő olimpiai bajnokával a Magyar Olimpiai Bizottság készített interjút.


A 102 éves építész beszél az egészségéről, elmondja, hogy a mai napig vezeti a Gold36 forgalmi rendszámú Mercedesét, és az interneten követi a magyar sportot. Azt mondja, mentálisan semmi problémája nincs, az étvágya rendben van, viszont nehezen jár, és egy éve volt utoljára uszodában. A jövőben azonban már nem igen tud gondolkodni.


Amikor az ember 102 éves, már nem a jövőre gondol, hanem a múltra.

Így van a riói olimpiával is, hiszen érvényes meghívása van a MOB-tól a 2016-os játékokra, de arra egyelőre nem gondol.


Az 1936-os berlini olimpián győztes csapat


A 2024-es budapesti olimpiarendezéssel kapcsolatban drukkol a magyaroknak. „A sport egy olyan terület, ahol az emberek szeretik egymást, nincs veszekedés, minden szép és jó, a sportban való versenyzés a nemzetek között csak jóra vezet. Érzelmileg szimpatizálok az elképzeléssel, Budapesttel, szeretném, ha ebben Magyarországnak öröme lenne, a szívem a magyaroké” – hangsúlyozza az olimpiai bajnok, háromszoros főiskolai világbajnok.

Komjádi Béla egykori tanítványa a mai magyar vízilabdáról is véleményt formál.


A magyarok megtanították a világnak, hogyan kell vízilabdázni,

és ezért nehezebb dolga van a válogatottnak, mint korábban, nehezebb győzni” – vélekedik.

Az Olimpiai Bajnokok Klubjának elnöke, dr. Nébald György, Szöul vívóbajnoka is felköszöntötte. „Jól esett Sanyi bácsinak, hogy az olimpiai bajnokok nevében felhívtam, és jókívánságainkat fejeztem ki. Elmondta, hogy felesége, Erzsike agyvérzése után már nehezen mozdul ki otthonából. A londoni olimpián még jelen tudott lenni a MOB jóvoltából, de a riói utazásra már nem mer gondolni. Majd otthonról drukkol, azt üzeni: Hajrá magyarok! Kövessétek példánkat! Mindent bele!”


Szellemileg még mindig rendben van


Tarics Sándor legutóbb a londoni olimpia után nem sokkal járt Budapesten. Az 1932-es, Los Angeles-i olimpián kétszeres aranyérmes kerékpáros, Attilio Pavesi 2011. augusztus 2-i halála óta ő a világ legidősebb – egyben magyar – olimpiai bajnoka.


A teljes beszélgetés: