Még van idő jelentkezni a startupok hétvégéjére

Fotó: Eric Bailey

-

Öt év után újra Budapestre jön a Startup Live. Február 17–19-e között mérettethetik meg magukat a kezdő vállalkozások.


Nem sok olyan esemény van, ahol egy magyar startupper lehetőséget kap arra, hogy mindössze három nap alatt eljuttassa ötletét az üzleti tervig vagy akár a befektető megtalálásáig – az osztrák–magyar összefogás eredményeképpen újra Budapestre jövő Startup Live pontosan ilyen.

A háromnapos verseny célja lehetőséget és támogatást adni a kezdő vállalkozóknak, hogy ötletük és vállalkozásuk repülőrajtot vegyen. Az esemény első részében egy szokványos pitchverseny zajlik, ahol mindenki 90 másodpercet kap, hogy elmondja világmegváltó ötletét. Ezek után a résztvevők voksolhatnak, hogy melyik ötletet támogatják. Amelyik ötlet legalább három támogatót fel tud sorakoztatni, az részt vehet a hétvégi mentorálásban. Az igazi munka ezután kezdődik: az ötletgazdáknak a hétvége során éjt nappallá téve kell dolgozniuk azon, hogy összeálljon a csapat, megszülessen az üzleti terv, és megtanulják, hogyan lehet 90 másodperc alatt meggyőzni valakit, hogy támogassa őket.

Mindennek során a versenyzők többféle segítséget is kapnak az eseményt támogató vállalkozásoktól, mint a Pioneers Ventures, a Speedinvest, a WhatAVenture, illetve a Conda. Vezető mentorok látják el a csapatokat ösztönzéssel és tanácsokkal a hétvége egész ideje alatt. A WhatAVenture-től egy úgynevezett InnovationBoxot kapnak, amely egyetlen dobozban tartalmaz számos segédanyagot az ötlet kidolgozásához, validálásához, az üzleti modell kialakításához, a versenyelőny megtalálásához. Eközben sikeres vállalkozóktól és szakértőktől kérhetnek visszajelzéseket, további ötleteket. Külön foglalkozás keretében magyarázzák el nekik, melyek a hatásos pitch titkai – a harmadik napon már ezt kell megcsinálniuk és begyakorolniuk. Vasárnap délután kerül sor a már kidolgozott ötleteket bemutató pitchekre, amelyek alapján kiválasztják a győzteseket.

A győztes két belépőt kap a júniusi, bécsi Pioneers Festivalra, amely Európa egyik legnagyobb tech show-ja. A Startup Live nem csak emiatt tekinthető a Pioneers Festivál előszobájának; a mentorcsapat tagjai rendszeresen segítik a közép-európai legnagyobb startupfesztivál résztvevőinek piac- és kapcsolatépítését az osztrák fővárosban. Az eseményen való részvétel remek lehetőség a hazai és közép-európai startup-ökoszisztéma megismerésére, kapcsolatépítésre, kollaborációk születésére, de az igazán szerencsések valódi befektetőt is találhatnak.