Még tovább csökkenhet a bankadó

Fotó: MTI / Kovács Tamás

-

A bankokkal kötött megállapodáson túli csökkentésre tett vállalást az NGM.


Benyújtotta a bankadó csökkentéséről szóló törvénymódosítást az Országgyűlésnek a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tárca javaslata szerint az adó felső kulcsa további 7 százalékpontot csökken, így a jövő évre vonatkozó eddigi 0,31 százalékos terv helyett 0,24 százalék lesz. Az alsó kulcs változatlan marad, 50 milliárd forintig 0,15 százalék. 2016-ban az adó alapja a bankok 2009-es módosított mérlegfőösszege marad továbbra is.

Az NGM közleményében hangsúlyozza: a csökkentést informálisan támogatta Brüsszel is, és a kormány tartja magát az év elején az EBRD-vel kötött megállapodáshoz is. Ennek megfelelően 2017-től tovább csökkenhet a bankadó. Az erről szóló javaslatot 2016 első felében, a 2017-es költségvetés benyújtásával egy időben fogják közölni.

A kormány az EBRD-vel és az Erstével kötött megállapodásban azt vállalta, hogy a világrekorder, 0,53 százalékos bankadót 0,31 százalékra csökkenti jövőre. Korábban az is felmerült, hogy a több adót nyújtó bankok adókedvezményt kaphatnak, ez azonban az Európai Bizottság szemében tiltott állami támogatásnak minősülhetett volna. Két nappal ezelőtt viszont Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter arról beszélt, hogy a kormány jövőre „előrelépést kíván elérni a bankok hitelezési aktivitásának növelésében”.