Még több hatalmat kap Erdoğan

Fotó: Getty Images / Burak Kara

-

Elnöki rendszerre térnek át.


A török kormánypárt elkészítette az elnöki rendszerre való átálláshoz szükséges alkotmánymódosítási javaslatát, amelyet kész a parlament elé terjeszteni – jelentette be vasárnap a török kormányfő.

Befejeztük az új alkotmánnyal és a végrehajtó elnöki rendszerrel kapcsolatos munkánkat – mondta Binali Yildirim, az Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) kétnapos konferenciáját lezáró beszédében.

Most pedig azt fogjuk tenni, hogy a javaslatunkat mihamarabb a parlament elé visszük, és az arról való döntést a tisztelt törvényhozásra bízzuk – tette hozzá.

A kormányzó AKP tagjai a nyugat-törökországi Afyon tartományban találkoztak hétvégén, s a konferencián elsősorban az elnöki rendszer bevezetésével kapcsolatos javaslatra helyezték a hangsúlyt.

A tervezett alkotmánymódosítás ellenzői attól tartanak, hogy a változtatás nyomán túl sok hatalom fog összpontosulni az AKP egyik alapítója, az elnöki tisztséget 2014 óta betöltő Recep Tayyip Erdoğan kezében. A török államfő már régóta nem rejti véka alá, hogy célja az elnöki rendszer bevezetése hazájában.

Mustafa Sentop, az AKP egyik képviselője nemrég úgy nyilatkozott: ha a parlament nem szavazza meg az alkotmánymódosítást, akkor népszavazást tarthatnak a kérdésben, akár már 2017 tavaszán.

Az AKP a tavaly novemberi előrehozott választásokon 317 képviselői mandátumot szerzett, s így abszolút többséghez jutott az 550 fős parlamentben, viszont nem rendelkezik sem az alkotmány módosításához szükséges kétharmaddal, sem egy népszavazás kiírásához elengedhetetlen 330 mandátummal. A kormánypártnak tehát szüksége van legalább a legkisebb ellenzéki párt, a Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP) támogatására. Utóbbi formáció elnöke a héten azt mondta, hogy nem zárkózik el az elnöki rendszer bevezetéséről szóló népszavazástól.