Még több amerikai légvédelmi rakéta települ Dél-Koreába

Fotó: MTI/EPA / Dzson Hon Kjun

-

Kína szerint felborulhat a térség hatalmi egyensúlya.


Az Egyesült Államok egy újabb Patriot típusú légvédelmi rakétaüteggel erősítette meg a Dél-Koreában állomásozó erőit, válaszul a legutóbbi észak-koreai provokációkra – jelentették be szombaton Szöulban. Az újabb Patriot-üteg a dél-koreai főváros közelében fekvő Oszan légi támaszponton fog gyakorlatokat végezni. Oszanban már két másik üteg van, összesen 96 rakétával.

Az újabbak telepítését egyelőre ideiglenesnek szánják, mivel a jövő héten tárgyalások kezdődnek a THAAD típusú, még modernebb rendszer küldésére a félszigetre, noha ezt Oroszország és Kína is ellenzi.

Észak-Korea az elmúlt hetekben nukleáris robbantást hajtott végre és kipróbált egy nagy hatótávolságú ballisztikus rakétát, amely képes elérni az Egyesült Államok területét.Az amerikai hadsereg vezetősége hangsúlyozta, hogy az ilyen gyakorlatok biztosítják, hogy minden pillanatban készek az északról jövő támadások elleni védelemre. A Patriotok 40 kilométeres magasságban is képesek megsemmisíteni célpontjukat. Sebességük a hangsebesség ötszöröse.

Vang Ji kínai külügyminiszter a THAAD-rendszerrel kapcsolatban kifejezte hazája nemtetszését amerikai kollégájának, John Kerrynek a hétvégi müncheni biztonságpolitikai fórumon. Szerinte ez a védelmi rendszer csak komplikálni fogja a térség egyensúlyi helyzetét. Arra kérte az amerikai felet, hogy legyen óvatos, a rakétavédelmi rendszer telepítésével ne sértse meg Kína biztonsági érdekeit, a THAAD-rendszer ugyanis messze erősebb védelem Dél-Koreának, mint amekkorára szüksége van: rakétái el tudnak érni messze, Ázsia mélyén lévő célpontokat is.