Még tíz magyart keresnek Nepálban

Fotó: Getty Images / Omar Havana

-

Az áldozatok száma meredeken emelkedik, már több mint 3700-ről tudnak a hatóságok.


Néhány óra alatt ötszázzal emelkedett az áldozatok száma a nepáli földrengést követően. Nepál rendőrségének hétfői délelőtti közlése szerint 3635-en vesztették életüket az országban. További 61 emberrel végzett a földrengés Indiában, hússzal pedig Tibetben. Bangladesből is jelentettek négy halottat.


A rengés által leginkább sújtott vidéken több faluban a házak 70 százaléka teljesen romba dőlt. A nepáli hadsereg szóvivője közölte, hogy a mentésben részt vesz az ország 100 ezer katonájának 90 százaléka.

Helybeliek elmondása alapján csaknem száz utórengés követte a szombati leghevesebbet, és úgy tűnik, hogy a földfelszín még mindig háborog, a lakosság nem érzi magát biztonságban. Katmandu - amelyet leginkább sújtott a katasztrófa, hiszen ott ezer lakossal végzett - kísértetiesen nyugodt volt hétfőn. A házak zöme gyengén megépített téglaépület, de összeomlott több modern, erősebb építmény, valamint híres műemlékek is.

Egy túlélő, az 55 éves Bijay Nakarmi a Reuters brit hírügynökségnek elmondta, hogyan haltak meg szülei egy háromemeletes épületben. Anyját áram sújtotta halálra: a tetőről leszakadt villamosvezeték ölte meg. Apja a lépcsőházban lelte halálát lezuhanó gerendák miatt.

A pusztítás ellenére hétfőn reggel több gyógyszertár és bolt kinyitott, egyes pékségek friss termékekkel várták a vevőket. Az árak nem emelkedtek. „Erkölcstelen és törvénybe ütköző lenne hasznot húzni a tragédiából” – idézte a Reuters Shyam Jaiswal gyümölcsárust.

A közel 28 millió lakosú Nepál legnagyobb gazdasági kincse a Himalája, a hegység vonzotta idegenforgalom. A földrengés az amúgy is szegény országnak emiatt különösen súlyos csapás.


58 magyarból 10-ről nem tud semmit a külügy

A nepáli földrengéssel kapcsolatban 58 magyar állampolgárról van tudomása a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, akik a térségben tartózkodtak vagy tartózkodnak, közülük tízzel eddig még nem sikerült felvenni a kapcsolatot – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.

A tárcavezető sajtótájékoztatóján kiemelte: a legutóbbi információk alapján 18-an biztonságban elhagyták az országot, 30 ember hogylétéről és hollétéről van híre a minisztériumnak, tíz emberrel azonban eddig még nem tudtak kapcsolatot létesíteni. A kapcsolatfelvétel a rossz technikai, műszaki feltételek miatt nehéz – tette hozzá Szijjártó Péter.