Még titok, mikor jön az új húszezres

Fotó: iStockphoto / Attila Gimesi

-

Az biztos, hogy valamikor még az idén. Az ötforintos marad, a fém ötszázas továbbra sincs napirenden.


„Korábbi tájékoztatásunknak megfelelően második félévben kerül sor a megújított 20 000 forintosok kibocsátásra, pontos ütemezéséről időben nyújt majd tájékoztatást az MNB” – válaszolta a jegybank a Bukszának. Azt korábban is lehetett tudni, hogy a második félévben jön a megújult, biztonságosabb húszezres, de most a pontos időpontra voltunk kíváncsiak.


Bár ezt nem árulta el a jegybank, elképzelhető, hogy a tízezresnél alkalmazott forgatókönyvet követik majd. Az új tízezrest tavaly szeptemberben mutatták be, és decembertől jelent meg a forgalomban. (A tízezresek cseréje egyébként gyorsan halad: június közepén már az összes tízezres 52 százalékát adták az új bankjegyek.)


A húszezressel esetenként problémás lehet fizetni, ráadásul az eladók nem is mindig kötelesek elfogadni. Erről itt olvashat részletesen.


A jegybank közölte azt is, hogy majd az új húszezres kibocsátásával összhangban ad tájékoztatást arról, hogy a húszezres után melyik bankjegy kerül sorra. Megerősítették azt is, hogy nincs napirenden az ötszázas érmére történő cseréje, a Pénzcentrummal pedig azt közölték, hogy az ötforintosok kivezetését sem tervezi.


A bankjegyek cseréjére azért van szükség, mert a leváltandó sorozat elavult, és bár viszonylag alacsony a forinthamisítványok száma, a jegybank érdemesnek látta, hogy a korábbiaknál biztonságosabb bankjegyeket bocsásson ki. A teljes bankjegysorozat cseréjét 2017-ig bonyolítaná le az MNB, a teljes költség nettóban 15-20 milliárd forint lesz. A költségeknél azonban figyelembe kell venni, hogy az összeg durván 60 százaléka a régi bankjegyek elhasználódása miatti cserére is elmenne .