Még tart a nyomozás a webáruházak ügyében

Fotó: Thinkstockphotos / Thinkstockphotos

-

Ketten előzetesben vannak, elsősorban a bűncselekményekből éltek.


Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények gyanúja miatt a bíróság elrendelte két gyanúsított előzetes letartóztatását csütörtökön. A gyanú szerint az egyik webáruház mögött álló cég nem vallotta be, illetve nem fizette be az áfát az EU-ból származó, belföldön értékesített árucikkek után.

A gyanúsítottak vezető szerepet játszottak a cégláncolat működtetésében és irányításában, amit jelentések, házkutatásról és lefoglalásról készült jegyzőkönyvek is alátámasztanak. A nyomozó hatóság kedden nagyszabású akciót kezdett az érintett cégeknél, a nyomozás még tart.

A gyanúsítottak korábban a büntetőeljárásban érintett cégeknél voltak bejelentve, és ezeket feltehetőleg bűncselekmény elkövetéséhez használták. A nyomozás jelenlegi adatai szerint nem is volt legális jövedelmük, elsősorban bűncselekményből szerzett haszonból éltek. Egyikük büntetett előéletű, a gyanú szerinti bűncselekményeket is felfüggesztett börtönbüntetés és pártfogói felügyelet, valamint további két büntetőeljárás hatálya alatt követte el. Ezért a bíróság szerint tartani lehet attól, hogy a gyanúsítottak szabadlábon újabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követnének el. A végzés nem jogerős.

A Mall.hu kedden jelentette be, hogy telephelyét a NAV és a Nemzeti Nyomozó Iroda ellenőrzi, ezért a megrendeléseket nem tudják teljesíteni. A cég akkori közleménye szerint egy munkavállalójuk tevékenysége miatt kezdeményezte a NAV és az NNI a helyszíni vizsgálatot. A NAV szerdai közleménye szerint az országos, kétszázharminc helyszínen indított akcióban leleplezett bűnszervezet 4,5 milliárd forint adót igényelt vissza jogtalanul olyan árucikkek után, amelyeket többi között webáruházaknak adtak el.