Még soha nem történt ilyen Japánban

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

-

Amióta az országban hivatalos az anyakönyvezés, még soha nem született egymilliónál kevesebb gyerek egy évben.


A feljegyzések 1899-es kezdete óta első ízben idén egymilliónál kevesebb gyermek született Japánban - közölte az eddigi adatok alapján csütörtökön az egészségügyi, munkaügyi és népjóléti minisztérium.

A minisztérium becslése szerint valószínűleg 981 ezer lesz a 2016-ban született gyermekek végleges száma. Japánban a születések száma 1949-ben volt a legmagasabb, akkor 2,29 millió gyermek jött világra, de még az 1970-es években is kétmillió fölött volt a születések száma.

A minisztérium szerint a negatív rekord a szülőképes korú nők számának csökkenésével függ össze.

A termékenységi ráta (a szülőképes korú nőkre számított elméleti gyermekszám, amelyet egy nő szülne élete folyamán, ha az adott évi gyakoriság egész élete folyamán állandósulna) 2005-ben érte el mélypontját 1,26-tal, s bár ez időközben javult - tavaly 1,45-tel 21 éves csúcspontját érte el -, még mindig jócskán elmarad a 127 milliós lélekszám stabilizálásához szükséges 2,08-tól.

Abe Sindzo miniszterelnök kormánya 2025-ig 1,8-ra akarja emelni a termékenységi rátát a gyermekneveléshez és a fiatal korosztályok elhelyezkedéséhez nyújtott támogatásokkal.

Japánban 2016 már a tizedik egymást követő olyan év lesz, amikor csökken a lakosság lélekszáma, mivel kevesebben születnek, mint ahányan meghalnak.