Még örül is a doppingügynek az orosz sportminisztérium

-

Az orosz sportminisztérium felszólította a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséget (WADA), hogy vizsgálódása során tartsa magát a tényekhez és a bizonyítékokhoz.


„Nagy különbség van a médiában terjengő információk és a bizonyított tények között” – írta a minisztérium, jelezve, hogy a hétfőn közzétett WADA-jelentés segít Oroszországnak az eredményesebb doppingellenes küzdelemben.

A minisztérium állásfoglalásában leszögezte, a 350 oldalas vizsgálati anyag javarészt nem tartalmazott meglepetéseket. Az illetékesek tudatában voltak az Orosz Atlétikai Szövetségnél (VFLA) jelentkezett problémáknak, és meghozták a megfelelő intézkedéseket: a VFLA-nak új elnöke és főedzője lett, emellett megfiatalították az edzői stábot is.

A WADA-jelentés szerint az orosz kormány megfélemlítette a moszkvai laboratóriumot, amely Vitalij Mutko sportminiszter nyomására bizonyos doppingmintákat manipulált. Mutko válaszul hétfőn felvetette a doppinglabor finanszírozásának beszüntetését, s közölte, az 1400 doppingminta megsemmisítése, amit felróttak nekik, egy korábbi WADA-körlevél nyomán történt.

Kedden a minisztérium már békülékenyebb hangnemet ütött meg: közölte, hogy követi a WADA szigorú előírásait, és nem avatkozik bele az Orosz Doppingellenes Ügynökség, illetve a moszkvai labor munkájába, mivel az csak a WADA-nak áll jogában.