Még önmagát feloszlatni se tudja a roma önkormányzat

Fotó: MTI / Marjai János

-

Határozatképtelenség miatt elmaradt az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) vasárnap délutánra összehívott közgyűlése.


Hegedüs István, az ORÖ elnöke a határozatképtelenséget megállapítva azt mondta, hogy nincs jelen a szükséges 24 képviselő, így az ülést berekeszti. Közölte, a szervezet közgyűlését rövid időn belül újból összehívja. Az ülésen Hegedüs javasolta volna az önkormányzat feloszlatását, valamint itt tárgyalták volna a fővárosi kormányhivatalnak a január 18-ai rendkívüli, vitatott módon megtartott ORÖ-közgyűléssel kapcsolatos állásfoglalását és az éves költségvetést is. Erre azonban így nem került sor, de az elnök szeretne minél előbb új közgyűlést összehívni.


Berényi László (Lungo Drom) frakcióvezető újságírók előtt arról beszélt: a Lungo Drom képviselőcsoportja és szövetségesei azért nem jelentek meg az ülésen, mert nem akarják a jelenlegi vezetést "legalizálni". Mint kifejtette, a fővárosi kormányhivatal álláspontja szerint a közgyűlésnek kell lefolytatnia a fegyelmi eljárást az ORÖ elnökével szemben. Ezt nem lehet megtenni, ha nem szerepel a napirendi pontok között. A jelenlegi szabályozás szerint az ülés előtt húsz nappal kellene bejelenteni a napirendi módosítást, erre viszont nem volt lehetőség. Berényi László közölte: nem támogatják az ORÖ feloszlatását, szerinte az „riogatás volt” ellenfeleik részéről.

A helyszínen az ORÖ megbízott hivatalvezetője, Csala Elvira a szervezet elnöksége nevében sajtóközleményt osztott ki, amelyen az áll: az elnökség a határozatképtelenség miatt meghiúsult közgyűlésen történtekre figyelemmel megállapítja, hogy a közgyűlés többsége Hegedüs István elnöktől a bizalmat véglegesen megvonta. Felszólítják Hegedüs Istvánt, hogy azonnali hatállyal mondjon le elnöki megbízatásáról.


Az ORÖ körül már régóta megy a két szembenálló csoport rivalizálása, eddig még egyiknek sem sikerült eredmény elérnie. Legutóbb az önkormányzat elnöke január 18-án kórházba került, az aznapra összehívott rendkívüli közgyűlésen Buri Edina hivatalvezető azt közölte, hogy az ülés elmarad Hegedüs István akadályoztatása miatt. Az ülést azonban vitatott módon 27 képviselő megtartotta, és új megbízott elnököt választott a szervezet élére. A zárt ülésén megvonták a bizalmat Hegedüs Istvántól és azonnali hatállyal felmentették Buri Edinát tisztségéből. Megbízott hivatalvezetőnek Csala Elvirát választották.

Az akkori többség annak idején úgy döntött, hogy haladéktalanul keresetet nyújtanak be Hegedüs Istvánnal szemben elnöki tisztsége megszüntetésére, és egyidejűleg kérik a felfüggesztését tisztségéből.

A fővárosi kormányhivatal január 26-án azt közölte: amíg bíróság nem szünteti meg tisztségét, Hegedüs István látja el az ORÖ elnöki feladatait.