Még nyomoznak a fideszes Mengyi Roland ellen

Fotó: MTI / Kovács Attila

-

Valamennyi gyanúsított szabadlábon védekezik abban a vesztegetési ügyben, amelyben egy fide­szes képviselő, Mengyi Roland is érintett. A politikus tagadja bűnösségét.


Februárig meghosszabbította a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) a Mengyi Roland és társai ellen vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő nyomozást – tudta meg a Magyar Idők. Simon Richárd, a főügyészség helyettes szóvivője a lappal azt is közölte, hogy az ügy hat gyanúsítottja közül jelenleg senki sem áll kényszerintézkedés hatálya alatt, valamennyien szabadlábon védekeznek. A KNYF először október 10-én hallgatta ki gyanúsítottként Mengyi Rolandot, miután Polt Péter legfőbb ügyész javaslatára az Országgyűlés felfüggesztette a képviselő mentelmi jogát.

Mengyi Rolandnál – aki tagadja bűnösségét – meggyanúsítása óta már tartottak házkutatást, és iratokat is lefoglaltak. A politikus a gyanúsítást megpanaszolta, és kifogással élt a házkutatás és az iratlefoglalások ellen is, de a Legfőbb Ügyészség az összes beadványt elutasította.

Az ügy augusztusban robbant ki. Mengyi Roland egyik barátja 2015-ben megtudta a politikustól, hogy kiírnak egy 800 millió forint összegű uniós pályázatot a szociális szövetkezetek számára. Az ügyészség szerint Mengyi azért, hogy a pénzt az érintettek által koordinált szövetkezetek nyerhessék el, kétszer ötmillió forintot kért. Végül a pályázatot 500 millió forint értékben írták ki, az érintettek pedig összegyűjtötték a kért első 5 milliót, és el is juttatták a politikus barátjához. Ám – az ügyészség megfogalmazása szerint – „szándékuk szerint az elnyerni kívánt összegek meghatározott része a saját vagyon­gyarapodásukat szolgálta volna”.