Még nincs gyanúsítottja a metrókocsi-beszerzésnek

-

A fővárosi bizottság munkáját adminisztrátor is segíti majd. A testületnek több ezer oldalnyi iratot kell áttanulmányoznia.


Eddig nem vezetett eredményre a Nemzeti Nyomozó Iroda eljárása az Alstom-ügyben – derült ki az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatásából, amely szerint a hatóság vesztegetés bűntett gyanúja miatt változatlanul ismeretlen tettes ellen folytatja a nyomozást. Azt nem tudni, hogy Medgyessy Pétert vagy másokat kihallgattak-e már. A nyomozás határideje mindenesetre augusztus 3-án lejár; ezt valószínűleg meghosszabbítják – írja a Magyar Idők.

Az Egyesült Királyság Súlyos Csalások Elleni Hivatala eddig négy Alstom-vezetőt vádolt meg azzal, hogy 2006 januárja és 2007 októbere között bűnszervezet tagjaként összesen 2,3 millió eurónyi összeget adtak, vagy beleegyeztek, hogy adnak a BKV tisztviselőinek, ügynökeinek, hogy befolyásolják a céget az Alstom szerelvényeinek megvásárlása érdekében.

A rendőrség 2011 januárjában indított büntetőeljárást, miután az Állami Számvevőszék megvizsgálta a 4-es metró beruházását és a járműbeszerzéseket. A szervezet jelentése szerint a magyar államot és a fővárosi önkormányzatot jelentős vagyoni hátrány érte. Az akkori városvezetés az elszámoltatási kormánybiztosnak is átadta a 65 milliárd forintos ügylet dokumentumait, és a metrókocsi-beszerzés ügyében Tarlós István főpolgármester Polt Péter legfőbb ügyészhez fordult. A nyomozás jelenleg is tart.

Várhatóan augusztus végén-szeptember elején kezdi meg a munkát az Alstom-ügyet vizsgáló fővárosi ideiglenes bizottság. A testületnek hatalmas mennyiségű, több ezer oldalnyi iratot kell majd áttanulmányoznia. A munkát egy adminisztrátor is segíti a testületben. A testület feladata a beszerzéssel kapcsolatos döntéshozási mechanizmusok működésének, a szerződéskötések körülményeinek, a döntések előkészítésében részt vevők felelősségének vizsgálata és erről jelentés készítése. A bizottság munkájának jogi következménye nincs, de megállapításaival komoly segítséget nyújthat a jelenleg is folyamatban lévő nyomozásnak.