Még nem végleges a DK listája

Fotó: MTI/Kovács Tamás / MTI/Kovács Tamás

-

A VS.hu információi szerint hét végén dönti el a Demokratikus Koalíció, kik szerepeljenek a közös listán, ahol Gyurcsány Ferenc pártelnök a harmadik. Az első hatvanból még öt politikust nevezhetnek meg.


Az Index végigvette, kiket indít egyéniben a Demokratikus Koalíció. A kedden megkötött egyezség szerint a DK 13 egyéni körzetben állíthat jelöltet. Az MSZP 4, az Együtt-PM 9 helyet adott át.

Úgy tudjuk, az Index listája nem egészen pontos, több körzetben még nem dőlt el, ki indul. A 13-ból csak 8 jelölt neve biztos. Megerősítették, hogy Rogán Antal kihívója a belvárost és a várnegyedet magába foglaló 1. választókerületben Kerék-Bárczy Szabolcs, korábbi MDF szóvivő, az első Orbán-kormány idején pedig Los Angeles-i konzul, a DK elnökségi tagja lesz. Itt Juhász Pétert indította volna az Együtt-PM, ő azonban nem értett egyet a megállapodással, ezért felajánlotta lemondását a Millában, utóbbi ügyében még nem döntött a szervezet.

A hegyvidéken Bauer Tamás, egykori SZDSZ-es politikus, a DK alelnöke indul majd Szabó Tímea PM-es képviselő helyett.

A Bács-Kiskun megyei 3. választókerületben Niedermüller Péter alelnök indul, Font Sándorral szemben. Sárbogárdon Ecsődi László Varga Gábor kihívója lesz. A győri kettes körzetben Glázer Tímea elnökségi tag indul, fideszes ellenfele Kara Ákos.

Szigetszentmiklóson visszatér az SZDSZ egykori elnöke, Kuncze Gábor, aki többször is nyert ott egyéniben. Szabolcs megye egyik körzetében a korábbi miniszter, Kolber István elnökségi tag, Zala megye 2.es körzetében pedig Szermek Zsolt indul a körzetet háromszor egyéniben megnyerő Manninger Jenő ellen.

Az Együtt-PM jövő hét végére dönti el, kik szerepeljenek a közös listán. Bajnai Gordonék a második, a 16. és 36. helyet kapták még meg, valamint még öt helyet a 40-60 hely között. A szövetség társelnöke, Szigetvári Viktor szerint tévesek azok a hírek, hogy ne lehetne frakciójuk - szerinte több nyerhető körzetük maradt, ráadásul a közös listán olyanok is szerepelnek, akik egyéniben is győzhetnek, így az onnan kiesők miatt előrébb kerülhetnek.

Az új helyzet miatt az MSZP-nek új döntést kell hoznia. Szanyi Tibor elnökségi tag kedden azt mondta, 25-én, a rendkívüli kongresszuson nevezik meg a miniszterelnök-jelöltet (Mesterházy Attilát). Az MSZP egyébként nem adott többet, mint amit nyáron mondott: akkor 31 egyéni körzetet adtak át az Együtt-PM-nek és volt még négy, amelyet más párt kaphatott volna, akikkel tárgyaltak. Akkor azonban sem a DK-val, sem a Fodor Gábor vezette Liberális Párttal nem állapodtak meg. A közös listán most Fodor Gábor is szerepel, méghozzá negyedikként. Lehet, hogy nem lesz egyedül: a lista 58. helyére is megnevezhet valakit. Arról, hogy Fodor Gábor, a statisztikailag kimutathatatlan támogatottságú Liberális Párt vezetője - bár a Nézőpont Intézet mérése szerint a legnépszerűbb ellenzéki politikus - hogyan kerülhetett az ellenzéki lista ilyen előkelő helyére, Gyurcsány Ferenc az Origónak adott interjújában  azt mondta, hogy ez az ő kérésére alakult így.