Még nem látják, de már érzik a tudósok a Naprendszer tizedik bolygóját

Forrás: ESO/M. Kornmesser/N. Risinger

-

Ez a naprendszer legtávolabbi bolygója, tömege hasonló lehet, mint a Földé. A tudósok egyelőre csak a gravitációs mezejét látják.


Egy tizedik bolygó is keringhet a Nap körül, amiről eddig nem tudtunk - írja a Space.com. A bolygó a Plútón kívüli Kuiper-övben lehet, tömegét a Föld és a Mars tömege közé becsülik.
Tavaly januárban már felfedeztek egy bolygót, ami 25-ször távolabb kering a Nap körül, mint a Plútó. Ezt a "kilencedik bolygóként" emlegetik, mérete hasonló lehet, mint a Neptunuszé.

A tizedik bolygó jelenlétét abból feltételezik, hogy a Kuiper-öv jeges törpebolygói más pályán haladnak, mint a Naprendszer többi távoli bolygója. Ez a tudósok szerint egy olyan nagy méretű bolygót jelez, ami gravitációs mezejével meghajlítja környezetét.
Felvetették azt is, hogy ezt az elhajlást esetleg a "kilencedik bolygó" okozza, de a tizedik túl közel van, és túl kicsi ahhoz, hogy ugyanaz legyen a kettő. A kilencedik bolygó tömege a Föld tömegének tízszerese, viszont túl messze van ahhoz, hogy ekkora hatással legyen a Kuiper-övre - mondta Kat Volk, az Arizonai Egyetem csillagásza.


Nem elég éles a mostani távcső

Bár a tudósok még nem láttak egyetlen bolygó méretű égitestet sem a Kuiper-övben, optimistán állnak a kutatáshoz. Chilében épül egy óriás teleszkóp, a „nagy szinoptikus felmérő távcső”, ettől várják az áttörést a bolygók tanulmányozásában. Jelenleg kétezer kisbolygót tartanak számon a Kuiper-övben, de Renu Malhotra, az Arizonai Egyetem professzora arra számít, hogy a chilei távcsővel ez a szám negyvenezerre növekszik.