Még nem ellenőrzik a határt az osztrákok

-

Ausztria a németországihoz hasonló ellenőrzést fog bevezetni a magyar határon – jelentette be hétfőn az osztrák belügyminiszter. Osztrák híradások szerint azonban az esti órákig a bejelentett ellenőrzés nem kezdődött meg.


Johanna Mikl-Leitner Brüsszelben közvetlenül a belügyminiszterek tanácskozása előtt közölte, hogy országa Németország példáját fogja követni, ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést, ami hamarosan meg is kezdődhet, és erről hivatalosan értesítik az Európai Bizottságot.


Ugyancsak hétfőn az osztrák kancellár azt jelentette be, hogy Ausztria katonákat vezényel a határaihoz, feladatuk a menekültek humanitárius segítése lesz. Az osztrák közszolgálati televízió (ORF) híradójának közlése szerint tevékenységük kedden kezdődik.

Gerald Klug védelmi miniszter szerint első lépésként a burgenlandi határrészre fognak összpontosítani, mert ez a mostani menekültáradat fő útvonala. Kitért arra is, hogy a menekültek útvonalától függően más régiókban is bevetnék a katonákat.

Csaknem négy kilométeres kocsisor torlódott fel a nickelsdorfi határátkelőnél, miután hétfő délután bizonytalan időre ismét lezárták a határátkelőnél lévő A4-es autópályát – közölte az osztrák autópálya-üzemeltető. A társaság szóvivője elmondta: az utakon ismét gyalogosan keltek át a menekültek, ezért döntöttek az útzár mellett. A társaság kora reggel csaknem két órán át biztonsági okokból már lezárta a határátkelőt Bécstől Budapest felé, és közlése szerint a másik irányban sem volt járható a sztráda. Az érintett osztrák útszakaszon négy kilométeres torlódás alakult ki, amely a határzár feloldásával azonnal megszűnt.

Hétfő estig 12 ezer menekült jött Nickelsdorfra, az este folyamán még további ötezret várnak.