Még nem döntött a Fidesz, támogatja-e Fodor módosítóját

-

A liberális politikus a többes ajánlást meghagyná az önkormányzati választáson is. Fodor a kis pártokért aggódik, az Együtt-PM viszont tiltakozik: a többes ajánlás „a fénymásolót jól kezelő kamupártok érdekét szolgálja”.


Bár az Index azt írta, a Fidesz támogatja Fodor Gábor módosító indítványát, mi úgy tudjuk, a kérdésről csak este döntenek. Az, hogy támogatják-e vagy sem, legkésőbb holnap, a törvényalkotási bizottság ülésén kiderül.

Fodor egyébként biztosra ment: önálló tervezetként és módosítóként is benyújtotta ugyanazt a javaslatát. Utóbbit az önkormányzati választásról szóló törvénymódosításhoz adta be.

Azt szeretné, ha az önkormányzati választáson is több jelöltet ajánlhatnának az emberek.

Az indoklása szerint, ha nem lehet több jelöltet is ajánlani, azzal a nagy pártok - elsősorban a kormánypárt megakadályozhatja a kisebb pártok indulását, csellel is. Az ívet elsőként leadók aláírásai az érvényesek, minél később adja le valaki az ívet, annál nagyobb eséllyel találnak benne hamis aláírást.

Az érvelés nem nélkülöz némi paranoiát sem: „Ha ehhez hozzáképzelünk némi szándékosságot, akkor egyes pártaktivistáknak kifejezetten érdekük lesz, hogy az ellenérdekelt felek gyűjtőíveit tömegesen aláírják, és ezáltal érvénytelenítsék azokat.”

A többes ajánlás az országgyűlési választáson is „nagyon bejött”: több párt esetében felmerült a gyanú, hogy egymásról másolták az aláírásokat, így több jelöltet tudtak indítani, így adott esetben több állami kampánypénzt is kaptak. Az érintett pártok tagadták a vádat, a rendőrség nyomoz, egy ügy már bíróság előtt van. Azt, mondjuk, nem árulták el, hogy melyik.


Az NVB a többes ajánlás ellen van

A Nemzeti Választási Bizottság vezetője azt javasolta, gondolják meg a többes ajánlás lehetőségének megszüntetését. Patyi András szerint a rendszer visszaélésekre adott lehetőséget.

Megkerestük Fodor Gábort, mi a véleménye arról, az aggályról, hogy a többes ajánlással megmaradhat az aláírás-hamisítás lehetősége, amivel viszont „kamupártok” sikerrel indulhatnak a választáson.

Az írásban elküldött válasz szerint nem önmagában a rendszer miatt lehet hamisítani, hanem azért, mert a választás tisztaságáért felelős szervek nem ellenőrzik megfelelően az azonosságokat. Fodor Gábor szerint nem a rendszer megszüntetése, hanem a valódi ellenőrzés lenne a megoldás.

A kamupártokra vonatkozó kérdésünkre azt írta, az országgyűlési választáson azért volt érdekelt több, „valódi politikai ambícióval nem rendelkező párt” elindulni, mert az új kampányfinanszírozási szabályok alapján több száz milliós támogatáshoz is juthattak, ha országos listát állítottak. Miután az önkormányzati választáson nincs ilyen támogatás, ezrét csak annak érdemes indulnia, aki valódi támogatottságot vár. Nekik viszont könnyebb lesz jelöltet állítani.

Az országgyűlési választáson egyébként a Fidesznek kifejezetten jól jöttek a nagyon kis pártok: néhány egyéni választókerületben kisebb volt a különbség a Fidesz és a baloldal jelölje között, mint amennyit az Összefogás, az Együtt és a többi kis párt kapott összesen. A kétharmad pedig egy mandátumon múlt.

Bár Fodor Gábor azzal érvel, a választáson a valódi támogatottságot váró pártok indulnának, elképzelhető, hogy itt is a szétaprózott szavazatok miatt bukhatnak egy-egy helyet - jellemzően inkább - a baloldalon.


Az Együtt-PM tiltakozik

A pártszövetség szerint a többes ajánlás nem csak felesleges, de „kizárólag a politikai kalandorok és a fénymásolót jól kezelő kamupártok érdekeit szolgálja”.

Még a Nemzeti Választási Bizottság elnökének javaslata után megkérdeztük Gulyás Gergely fideszes politikust, figyelembe veszik-e Patyi véleményét. Azt mondta, megfontolják azt, mint ahogy teszik ezt az NVB többi javaslatával is. De még van idő dönteni.

Lázár János miniszterelnökséget vezető államtitkár bizottsági meghallgatásán kitért az ajánlószelvényekre. Azt mondta, olyan soha sem volt, hogy ne lett volna vele valami probléma. Szerinte a többes ajánlás legitim, az a kérdés, hogy ezt meg lehet-e úgy csinálni, hogy ne legyen belőle rendőrségi ügy. A mostani forma alkalmas a visszaélésekre, 25-30 rendőrségi ügy van emiatt - mondta Lázár János.

A VS.hu megkeresésére május végén az ORFK azt mondta, 27 esetben nyomoznak még a hamis aláírások gyanúja miatt, 14 ügyet viszont már lezártak. Ebből egy bíróság előtt van, egy vádemelésig jutott. 4 feljelentést elutasítottak, 4 esetben megszűnt a nyomozás, 4 eljárást pedig ismeretlen tettes miatt függesztettek fel.