Még nem dőlt el, nyomoznak-e a volt revizor feljelentése után

Fotó: Fotó: Balkányi László / Béla Fotós

A Nemzeti Adó és Vámhivatalt Horváth András jelentette fel hivatali visszaélés miatt. Évi 1000 milliárdos adócsalásról vannak információi.


A Fővárosi Főügyészség feljelentéskiegészítést rendelt el az ügyben - írja a Népszabdság. Ez a gyakorlatban azt jelenti, további adatokra van szükség ahhoz, hogy dönteni tudjanak a nyomozás elindításáról vagy a feljelentés elutasításáról. Kétszer 15 nap a határidő, így a kérdés december közepére dőlhet el. A főügyészség a Budapesti Rendőr-főkapitányság korrupció és gazdasági bűnözés elleni főosztályát jelölte  ki az eljárás lefolytatására.

nav7k_1500 Horváth András - Fotó: vs.hu/Balkányi László   Horváth András korábban arról beszélt, hogy információi szerint szervezett bűnözői körök évi 1000 milliárd forint áfát csalnak el kormányzati körök tudtával, az adócsaló nagyvállalatoknál a NAV nem végez érdemi ellenőrzést. Állítása szerint mindezt dokumentumokkal tudja igazolni. A hivatal korábban visszautasította a vádakat, a Nemzetgazdasági Minisztérium gyors vizsgálata pedig mindent rendben talált. Horváth és a NAV egymást jelentette fel.  

Újabb szivárogtatás - egyelőre dokumentumok nélkül

A minap már egy újabb volt adóhatósági vezető állította – egyelőre név nélkül – azt, hogy a NAV nem igazán lelkesen vizsgálta a hálózatos áfacsalásokat. Az illető észrevételeit az atlatszo.hu-nak juttatta el. Leírta, hogy a NAV-on belüli szervezeti változások jelentősen gyengítették a hivatal ellenőrző képességét, különösen a 400 fős kiemelt ügyek adóigazgatóságának (KÜIG), és az alá tartozó rapid csoportnak a 2013. januári megszüntetése bizonyult óriási hibának. Ezt a maffia előtti fegyverletételként emlegetik bennfentesek – írta a volt revizor, aki szerint a 2007-ben létrehozott KÜIG és a rapidcsoport volt a NAV elit egysége, az adóhatóságon belül az FBI, ám a NAV elnöke egyre gyakrabban akadályozta meg, hogy a kiemelt ügyekben a kiemelt adózókat is vizsgálhassa, mígnem idén meg is szüntették a KÜIG-et. Az atlatszo.hu informátora szerint állításait dokumentumok is alátámasztják, ám azokhoz csak az ügyészség vagy egy parlamenti vizsgálóbizottság férhetne hozzá. Fotók: Thinkstock/Europress