Még nem dőlt el a tálibok elleni csata Kunduzban

-

Egész éjjel dúlt a harc a tálib lázadók és az amerikai légicsapásokkal támogatott afgán kormányerők közt. A tálibok állítólag elvesztették a parancsnokukat, de a helyzet egyelőre nehezen átlátható.


Súlyos harcok dúlnak az észak-afganisztáni Kunduz városában, amelyet hétfőn foglaltak el a tálib lázadók a nyugati szövetségesek légi erejének támogatásával – kedden indítottak ellentámadást. A BBC szerint a harcok egész éjjel folytak a város környékén, mindkét fél erősítést is kapott, de egyelőre nem világos, hogy melyik oldal mekkora területet ellenőriz.

A tálibok kísérletet tettek a kormányerők központjának számító repülőtér elfoglalására, de amerikai légicsapások állítólag ezt megakadályozták. Az afgán titkosszolgálat (NDS) közölte, hogy egy amerikai légicsapás végzett a tartomány tálib árnyékkormányzójával, Mavlavi Szalammal, a helyettesével és további 15 tálib fegyveressel.

A lázadók hétfőn foglalták el a stratégiai jelentőségű tartományi székhelyet, ezzel 2001, az amerikai megszállás kezdete óta a legnagyobb győzelmüket aratták. Megszállták a kormányzati épületeket, és kiszabadítottak több száz fegyencet, köztük bebörtönzött harcostársaikat. A lázadók emellett járműveket zsákmányoltak a kormányerőktől, illetve az ENSZ és a Vöröskereszt helyi képviselőitől.

A nemzetközi erők harcoló alakulatai tavaly év végén vonultak ki Afganisztánból. Csak egy 13 ezer fős kontingens maradt, amely kiképzéssel, tanácsadással segíti az afgán fegyveres erőket. Kunduzból már két évvel ezelőtt kivonultak a NATO-erők részét képező német egységek.