Még nagyobb súlya lehet Fekete Györgyéknek a művészettámogatásban

Fotó: VS.hu / Hirling Bálint / VS.hu / Hirling Bálint

-

A kormány még novemberben tárgyalhat arról, hogy a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) minden pénzosztó testületében a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) adja a tagok harmadát – írta a nol.hu.


Az NKA idei költségvetése hozzávetőleg 9 milliárd forint, ebből több mint 7 milliárdot oszthat szét a kultúra és a művészet pályázati támogatására. Jelenleg tíz állandó szakmai kollégiumot működtet nagyon eltérő mértékű, de egyaránt százmilliós nagyságrendű költségvetéssel.

Jelenleg az emberi erőforrások minisztere és a szakmai szervezetek jelölik fele-fele arányban a tagokat, a tervezet szerint ez módosulna úgy, hogy harmadukat a miniszter saját hatáskörben, harmadukat a Fekete György által vezetett MMA, és szintén csak harmadukat jelölnék a szakmai szervezetek. Így utóbbiak súlya erősen lecsökkenne a mostanihoz képest.

A kormány által a közeljövőben tárgyalandó tervezet szerint a miniszter maradna továbbra is az NKA elnöke, de az alelnök kinevezéséhez, és hogy melyik kollégium, mennyi pénzt költhet el, ki kell kérnie az MMA elnökének véleményét.

A minisztérium a lapnak elismerte, hogy dolgoznak a művészetek támogatásának átalakításán, arról azonban részleteket nem árultak el.