Még nagyobb állami titkolózás jöhet?

-


Lényegében kivonnák a Postát az infotörvény hatálya alól egy kedden benyújtott módosítással - szúrta ki a 444.hu. A Németh Szilárd Fidesz alelnök által benyújtott módosító szerint „az egyetemes postai szolgáltatás keretében létrejött postai szolgáltatási szerződésekre vonatkozó adatokat kivéve nem minősülnek közérdekű vagy közérdekből nyilvános adatnak az egyetemes postai szolgáltató szolgáltatási szerződései.” A folyamatban lévő közérdekű adatigényléseket is leállítja a módosító, a korábbi adatokra is érvényes lesz.

A lap szerint ez még csak a kezdet: információik szerint a kormányoldal számára ez amolyan főpróba, egy kevéssé szem előtt lévő állami céggel kezdik a sort, majd ágazatonként kivonhatják a fontosabb cégeket közérdekű adatokról szóló törvény hatálya alól. A törvényt magát amúgy nem akarják eltörölni, mert tartanak a tiltakozáshullámtól.

A Társaság a Szabadságjogokért máris reagált: a szervezet aggasztónak tartja az irányt, amely még átláthatatlanabbá teszi egyes intézmények működését, kivonva őket az általános szabályozás alól. Azt írták, az üzleti érdekek védelmét a jelenlegi jogszabályok is biztosítják, az aránytalan sérelmet okozó adatok most sem hozhatók nyilvánosságra. A szervezet szerint mindez egyedileg mérlegelhetővé teszi a köz- és magánérdekeket, minden ennél súlyosabb korlátozás elfogadhatatlan.