Még mindig vadásszák a puccsistákat Törökországban

Fotó: ANADOLU AGENCY / ALI ATMACA

-

Katonák százai ellen adtak ki elfogatóparancsot.


Kétszáznegyvenhárom katona, köztük tizenegy tiszt ellen adtak ki elfogatóparancsot a török hatóságok, és az ország 54 tartományában tartottak razziákat a tavalyi júliusi puccskísérlettel összefüggésben. A török média híradása szerint azzal gyanúsítják a körözött katonákat, hogy ugyanazt a ByLock nevű üzenőprogramot használták, amelyet a puccsisták az államcsínykísérlet előkészítésekor.

A török hadsereg tavaly július 15-i, kudarcba fulladt puccskísérletével kapcsolatban mostanáig hivatalosan több mint 40 ezer embert tartóztattak le a török hatóságok. Az államcsínykísérletben 248-an haltak meg, 2193-an megsebesültek. A letartóztatások mellett majdnem 130 ezer embert menesztettek vagy függesztettek fel állásából, főleg rendőröket, katonákat, valamint az igazságszolgáltatásban és a médiában dolgozókat, tanárokat, mert azzal gyanúsítják őket, hogy kapcsolatban álltak az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen hitszónok mozgalmával, amelyet a hatalomátvételi kísérlettel vádolnak.

A török parlament január elején szavazta meg a puccskísérlet óta hatályban lévő rendkívüli állapot meghosszabbítását három hónappal. A rendkívüli állapot lehetővé teszi a rendeleti kormányzást, és felhatalmazza a török kormányt arra, hogy a törvényhozás megkerülésével léptessen életbe törvényeket, korlátozza vagy akár fel is függessze a polgári és szabadságjogokat. Lehetővé teszi továbbá, hogy a kormány civil szervezeteket és sajtóorgánumokat zárasson be, és a puccskísérlet gyanúsítottjait huzamosabb ideig vádemelés nélkül tartsák fogva.