Még mindig nyomoznak a trafikmutyi ügyében

Fotó: VS.hu / Kummer János

-

Már 2013 nyara óta folyik a nyomozás, több feljelentés alapján, mindig meghosszabbítva. A legfőbb ügyész válasza alapján eddig négy gyanúsított van, de valószínűleg nem azok, akik vélhetően irányították, befolyásolták a koncessziós pályázatokat.


Több mint két és fél év után még mindig nyomoz az ügyészség az úgynevezett trafikügyben – derül ki abból a válaszlevélből, amelyet Harangozó Tamás szocialista képviselő kérdésére írt Polt Péter legfőbb ügyész. A dohánybolt-koncessziók sokat vitatott elosztása ügyében eredetileg 2013. június 3-án rendelt el nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség, de azt azóta többször is meghosszabbították, az utolsó határidő 2016. március 3.

Polt Péter válaszából kiderül, hogy számos feljelentés érkezett a trafikügyekben, ezeket az ügyészség egyesítette. Az eredeti eljárás személyes adattal visszaélés miatt indult, de azóta más bűncselekmények, például vesztegetés, hűtlen kezelés, befolyással üzérkedés és közérdekű adattal visszaélés miatt is nyomoznak.

„A nyomozás jelenleg is folyamatban van, az eljárás során további nyomozati cselekmények foganatosítása szükséges” – írta a legfőbb ügyész. Az eljárásban eddig négy személyt hallgattak ki gyanúsítottként: kettőjüket „vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés” bűntettével, egy főt bűnpártolással, egyet pedig vesztegetéssel gyanúsítanak.

Bár Polt Péter neveket nem említ, a megnevezett bűncselekményekből arra lehet következtetni, hogy nincs a gyanúsítottak közt Horváth István, Szekszárd fideszes polgármestere. Ő volt az, aki egy informális frakcióülésen elővette a pályázók névsorát, és megkérdezte a kormánypárti képviselőket, kiket ismernek. Úgy fogalmazott: „az a lényeg, elkötelezett jobboldalinak kell lenni”. Ebben az ügyben indult nyomozás eljárás személyes adattal visszaélés miatt, de a válaszlevél alapján még mindig ismeretlen tettes ellen folyik.

Az előző ciklusban a parlament állami monopóliummá nyilvánította a dohány-kiskereskedelmet, majd pályázatot írtak ki a dohányboltok üzemeltetésére. A pályázatot a kezdetektől körüllengte a korrupció vádja, számos esetbe a kormánypártokhoz közel állók szerezték meg a koncessziókat. Mint korábban megírtuk, a pályázati pontozás volt a megoldás: a nyertesek nagyon sok pontot kaptak a szubjektíven megítélhető üzleti tervükre, a veszteseket pedig jól lehúzták.