Még mindig nincs nyomozás a halálfurgon ügyében

-

Az osztrákoktól kapott iratokat fordítják, februárban kezdődhet az eljárás, írja a Magyar Idők.


Még tart annak az irathalmaznak a lefordítása, amelyet novemberben kapott meg a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda az osztrák hatóságoktól az ausztriai A4-es autópályán otthagyott furgonban talált, 71 bevándorló halálával végződött augusztus végi esettel összefüggésben, írja a Magyar Idők.

A lap szerint nem zárható ki, hogy a hivatalos fordítással néhány héten belül végeznek, így a nyomozás februárban elkezdődhet, de még tanulmányozni kell a dokumentumokat. Információik szerint az iratokból kiderül, hogy a csempészbandának az a része, amelyik a migránsok halálához is vezető utakat szervezte, irakiakból és afgánokból állt. A menekültek toborzásával és szállításuk lebonyolításával viszont bolgárokat bíztak meg a bűnszervezet vezetői.

Az ügyben egy ideig párhuzamosan nyomoztak a magyar és az osztrák hatóságok, emlékeztet a lap. Mivel azonban az esettel kapcsolatos több cselekmény is Magyarországon történt, valamint négy gyanúsítottat a magyar hatóságok vettek őrizetbe, az osztrák igazságügyi tárca hivatalos megkeresésben ajánlotta fel Magyarországnak a büntetőeljárás lefolytatását.

Az ügyben egyébként jelenleg is folyamatban van egy eljárás. A Nemzeti Nyomozó Iroda öt gyanúsított ellen nyomoz embercsempészés megalapozott gyanúja miatt.