Még mindig nincs német vezetője a paksi atomerőműnek

Fotó: DDP / MICHAEL LATZ

-

Hiába szólnak hónapok óta róla a hírek, egyelőre nem foglalta el a pozícióját.


A PM adatkérésére a napokban adott miniszteri válasz alapján az atomerőmű menedzsmentje változatlanul csak magyarokból áll - írja közleményében az ellenzéki párt, mely szerint a kormány hiába ígérte korábban, hogy hamarosan kineveznek egy német szakembert.

Azt még a VS.hu írta meg december elején, hogy a kormány Hans-Peter Villist szemelte ki a paksi atomerőmű élére. A szakember 2007 és 2012 között annak a baden-württembergi vállalatnak, az EnBW-nek a vezérigazgatója volt, amely a magyarországi áramszolgáltató cégekben, az Elműben és az Émászban is csaknem egynegyed mértékig tulajdonos.

A PM szerint az, hogy Villis még mindig nincs kinevezve, három dolgot jelenthet: „Lehetséges, hogy egyszerű hazugság és szemfényvesztés volt a "külföldi vezető" legendájának elterjesztése. Van esély arra is, hogy kérdésünkre a kormány rutinszerűen hamis választ adott. Mindkettőre számos példát láttunk már, és csupán a normál ügymenet része lenne. Létezik ugyanakkor egy harmadik eset is: a kormány szeretett volna szerződést kötni Hans-Peter Villisszel, de a szakember - talán a Paks fölött gyülekező viharfelhőket, az egyre sokasodó brüsszeli kifogásokat és a finanszírozási problémákat is látva - visszakozott.” - olvasható a párt közleményében.