Még mindig nem értik, mitől betegedtek meg az amerikai diplomaták

Fotó: MTI/EPA/EFE / Alejandro Ernesto

-

Az ún. akusztikus támadások miatt nem térnek vissza az amerikai diplomaták Kubába.


Az amerikai kormány vizsgálóbizottságot állít fel diplomatái kubai megbetegedései miatt. A szenátus külügyi bizottsága először tartott meghallgatást a tavaly és tavalyelőtt Kubában történt rejtélyes megbetegedések ügyében. A Havannában szolgálatot teljesítő amerikai diplomatákon, munkatársaikon és családtagjaikon megmagyarázhatatlan tünetek jelentkeztek: kognitív zavarokkal, halláskárosodással, alkalmi süketséggel, alvási zavarokkal küszködve tértek vissza az Egyesült Államokba.

Az orvosi vizsgálatok – ezek részleteit orvosi titoktartás és személyi jogok miatt nem hozzák nyilvánosságra – „akusztikus támadásokról” tettek említést. Azt valószínűsítették, hogy az amerikaiakat valamiféle nem azonosított, kártékony hanghatásnak tették ki. Washington nem vádolta meg közvetlenül Havannát, de többször is leszögezte, hogy a kubai hatóságok feladata a területén szolgálatot teljesítő külföldi diplomaták biztonságának és épségének védelme.

A vizsgálódásokba bekapcsolódó FBI sem tudta bizonyossággal megállapítani a megbetegedések okait.

A keddi szenátusi meghallgatáson a külügyminisztérium orvosi karának vezetője, Charles Rosenfarb azt mondta: a betegségek súlyossága és a szimptómák különbözősége ellenére is minden arra utal, hogy a megbetegedett diplomaták és családtagjaik agyi traumákat szenvedtek el, és egyelőre nem világos még, hogy vannak-e köztük olyanok, akik tartós vagy visszafordíthatatlan egészségkárosodást szenvedtek el.

A külügyminisztérium munkatársai kitartottak amellett, hogy mégiscsak "akusztikus támadásokról" van szó. "Ami ezekkel az emberekkel történt, azt egy kifinomult műszaki megoldással idézték elő, őszintén szólva olyan kifinomult technológiával, amelyet nem is értünk" – mondta Marco Rubio floridai szenátor, a külügyi bizottság tagja.

A külügyminisztérium tisztségviselői is úgy vélték, Havanna nem csinálhat úgy, mintha nem venne tudomást arról, ki követhette el ezeket a feltételezett támadásokat. Rubio a meghallgatás után azt mondta, hogy a kubai kormány ugyan tudja, ki az elkövető, de nem mondja meg.

A rejtélyes megbetegedések miatt Washington 2017-ben jelentős mértékben csökkentette Havannában dolgozó diplomatái számát, és kiutasított 17 kubai diplomatát. Rex Tillerson külügyminiszter szerint Washington egyelőre nem kívánja teljes létszámmal működtetni a havannai diplomáciai képviseletet.