Még mindig hatalmas hegyeket építünk a szemétből

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Az Eurostat legfrissebb adatai szerint lassan, de csökken a háztartási hulladék mennyisége, és javulnak az ennek kezeléséről szóló mutatók is. Magyarországon európai összehasonlításban nem termel sok szemetet, viszont el van maradva annak kezelésével: nagyobb része még mindig lerakóba kerül.


Az EU átlagában néhány éve már évről-évre már csökken az egy főre jutó háztartási (az Eurostat szóhasználatában inkább városi) hulladék mennyisége: a csúcsponton, 2002-ben még 527 kilogramm jutott egy főre, míg 2013-ban már csak 481 kilogramm. Bár az elmúlt két évtizedben sokat javult a helyzet, a keletkezett szemét kezelése egyáltalán nem megfelelő: közel egyharmadát (31 százalékát) még mindig lerakókba helyezik, negyedét (26 százalékát) pedig elégetik, miközben csupán 43 százalékát komposztálják vagy hasznosítják újra.

Egy főre vetítve a legkevesebb háztartási szemét Romániában, Észtországban és Lengyelországban keletkezik, itt kevesebb mint 300 kilogramm hulladék jut egy főre. A legnagyobb szemetelők a kontinensen a svájciak (fejenként évi 702 kilogramm hulladékkal), az EU-ban pedig a luxemburgiak (653 kg), a ciprusiak (624 kg) és a németek (617 kg). Magyarország a keveset szemetelő országok közé tartozik, fejenként évi 378 kilogramm háztartási hulladék esik ránk, de annak kezelése szempontjából nem állunk jól.

Németországban gyakorlatilag már nem kerül szemét a hulladéklerakókba, ellenben 64 százalékát újrahasznosítják vagy komposztálják. Magyarországon ezzel szemben a 2013-as adatok szerint még mindig a szemét 65 százaléka végzi úgy, hogy lényegében csak elássák (persze, ma már jobbára szigetelt, biztonságos lerakókban), 9 százalékát elégetik, és csak 21 százalékot hasznosítanak újra, illetve 5 százalékot komposztálnak.