Még mindig a sátán evangéliumának tartják

Fotó: RIA Novosti / Artem Zhitenev

-

Múzeum nyílik abban a régi moszkvai lakásban, ahol Mihail Bulgakov A Mester és Margaritát írni kezdte. Ott ünnepelik meg a hétvégén a világhírű orosz író születésének 125. évfordulóját, a nyitásra azonban még két évet kell várni.


Ebben a lakásban égette el Bulgakov az élete fő művének tartott, bibliai ihletésű, kora szovjet viszonyait szatirikusan ábrázoló regény első verzióját.

A kultikus műnek végül meg kellett várnia a hruscsovi olvadást, hogy – bár húzásokkal – 1966-ban megjelenhessen. Az ortodox egyház még mindig a „sátán evangéliumának” tartja a regényt.


Sztálin személyesen hívta föl telefonon Bulgakovot


Az apró, három helyiségből álló földszinti lakásban írta 1928-ban emigrációról szóló darabját, a Menekülést, mely 1962-ben jelenhetett meg, valamint a Molière című regényt, amelyet a szovjet rezsim betiltott.

„Itt ünnepeljük az író születésének 125. évfordulóját, ám a múzeum megnyitására még két évet kell várni” – mondta Pjotr Manszilla-Kruz igazgató.

A lakásban kiállított személyes tárgyak között látható lesz A Mester és Margarita első kéziratának egy töredéke, mely túlélte a pusztítást, valamint egy levél, amelyet az író a szovjet kormánynak küldött 1930-ban. Ebben Sztálintól kér engedélyt, hogy elhagyhassa az országot.


Itt ünneplik az író születésének 125. évfordulóját


Ugyanebben a lakásban történt 1930. április 18-án, hogy a diktátor felhívta Bulgakovot. „Tehát elege van belőlünk?” – kérdezte „a nép atyja” az írótól, majd rendezőasszisztensi állást ajánlott neki a Moszkvai Művész Színházban.

Mihail Afanaszjevics Bulgakov Kijevben született 1891. május 15-én, és Moszkvában halt meg 1940. március 10-én.

Az új emlékhely az író egyetlen hivatalos múzeumának lesz a része. A múzeumot 2007-ben hozták létre egy másik híres lakásban, ahol az író 1921 és 1924 között élt, ott játszódnak leghíresebb regényének egyes jelenetei is.