50 ezer forint lesz a minimálbéresek nyugdíja

Fotó: MTI/MTVA / Kollányi Péter

-

Durva világ jön sokaknak.


Havi ötvenezer forint nyugdíjra számíthatnak azok a középkorú adózók, akik egész életükben minimálbérre voltak bejelentve, vagy kényszervállalkozóként dolgoztak ekkora jövedelem mellett – írja a Magyar Hírlap az Aegon Magyarország felmérésre hivatkozva. A nyugdíjas évekre érdemes rendszeresen félretenni, hogy ne következzen be jelentős életszínvonal-romlás.

A második negyedévi jegybanki statisztikák azt mutatják, hogy Magyarországon jelenleg 1,77 millió tagja van az önkéntes magánnyugdíjpénztáraknak, a kezelt vagyon pedig 1053 milliárd forintot tesz ki.

Hiller Szabolcs, az Aegon Magyarország vezető tanácsadója a lapnak elmondta: nyugdíjra még a magasabb jövedelmi kategóriába tartozó ügyfelek is szívesen tesznek félre, mivel vonzó az állam által garantált húszszázalékos adójóváírás. Korábbi statisztikákból kiderül, a magyarok több mint 40 százalékának semmilyen megtakarítása nincs, idős korra a megkérdezettek kétharmada nem tud spórolni.

A nyugdíjcélú megtakarítások mellett több egyéb lehetőség is van a spórolásra: a lakáscélú megtakarításoktól a különféle befektetési lehetőségeken át a bankbetétekig és az állampapírokig.