Meg lehet-e menteni a foci-Eb-t a terroristáktól?

Fotó: MTI/EPA / ANDY RAIN

-

Bő fél év múlva Franciaországban foci Európa-bajnokságot rendeznek. Biztonságpolitikai szakértőktől azt kérdeztük, hogy meg lehet-e úszni terrortámadás nélkül Európa egyik legfenyegetettebb országában a világ egyik legnagyobb sporteseményét, ahova akár 20 ezer magyar szurkoló is kiutazhat.


A franciaországi Európa-bajnokságot 31 napon át tíz városban rendezik meg, amelyekben nemcsak a stadionokat, de a bárokat, éttermeket, szállodákat, szurkolói zónákat, tömegközlekedési eszközöket és a csapatok bázisait is biztosítani kell, hiszen mindegyik potenciális célpont lehet a terroristák számára. A francia kormány kedd délután határozott úgy, hogy lesznek nyilvános szabadtéri kivetítők, az Eiffel-torony melletti Mars-mezőn például 120 ezer ember fér majd el.


„Nem szeretnék riogatni senkit sem, de be kell vallani, hogy nincs totális biztonság sehol a világon,


ebben a térségben pedig különösen veszélyes a helyzet”

– kezdte kérdésünkre Nagy László Tibor, az Országos Kriminológiai Intézet osztályvezetője, aki szerint az iszlamista terroristáknak az Eb alatt is kiemelt célpontjuk lehet Franciaország.

„Korábban huligánok és a pályára beszaladó Jimmy Jumpok ellen kellett védekezni, de ez azért más jellegű fenyegetés, itt sokkal többre van szükség a huligánok kiszűrésére létrehozott információs központoknál. Én sajnos úgy érzem, hogy tervelnek valamit, mert majdhogynem naponta van sikeresen megakadályozott merénylet.”


A francia–német meccsre három öngyilkos merénylő akart bejutni, mindhármukat kiszúrta a beléptetőrendszer


Tarjányi Péter biztonsági szakértő szerint, amikor felmerül kérdésként, hogy Franciaország egyáltalán megrendezze-e az Eb-t, akkor már félig mosolyogva dőlnek hátra a terroristák, mert az alapcélt, a félelemkeltést elérték. Úgy gondolja, hogy az Európa-bajnokságot mindenképp meg kell rendezni, mert egyrészt annak törlése a terroristák győzelme lenne, másrészt egy másik Eb-helyszínen ugyanúgy lehetne robbantani.

„Azért is az ilyen tömegrendezvények a célpontok, mert az ilyenektől jó hely Európa, ez az, ami szembemegy a szélsőséges iszlamista emberek gondolkodásával. Hogy itt lehet szabadon élni, el lehet menni bármilyen nagyobb rendezvényre, koncertre, sporteseményre szórakozni.


Amíg az európai emberek gondolkodása életpárti, addig a dzsihadistáké halálpárti.”

Szerinte a megelőzés a legfontosabb, amiben Franciaország nem jeleskedett az elmúlt egy évben. „A januári Charlie Hebdo-támadás után néhány hónappal most is szabadon lövöldözhettek a terroristák. Nagy-Britannia etalonként működhetne, hiszen a 2005-ös londoni metrótámadás óta minden egyes terrorfenyegetettséget elhárított.”


A párizsi merénylők közül ketten a stadiontól nem messze robbantották fel magukat, miután nem sikerüt bejutniuk


Ezúttal azonban egyetlen ország rendőri és katonai ereje már kevés lenne az Európa-bajnokság biztonságos megrendezéséhez, legalábbis az általunk megkérdezett szakértők szerint. „Biztosan kapnak majd a franciák nemzetközi segítséget, de elsősorban titkosszolgálati információk megosztására gondolok, nem rendőri vagy katonai erőre – mondja Nagy László Tibor. – A határellenőrzést visszaállítják majd, a meccsekre névre szóló jegyek lesznek, ám valószínűleg ez még mindig kevés lesz.


Ma már a stadion biztosítása sem olyan egyszerű, de ezt még meg lehet oldani.

Csak idő és technika kérdése, hogy százezer embert mennyi idő alatt engedünk be. Ugyanakkor már a huligánok sem a stadionban verekednek, hanem máskor és máshol, a terrorra pedig fokozottan igaz, hogy a védtelen célpontot támadja.”


Gyászszünet az angol–francia meccsen a párizsi támadások után:


Tarjányi Péter szerint egy világszerte bármikor, bárhol lesújtani képes, új hullámos terrorizmussal állunk szemben, amelyet csakis egy nagy európai összefogással lehet megállítani. „A nemzetállami terroristaellenes vonal már nem működik, egy ország nem tud ellenük eredményesen küzdeni. Ma már nem kérdés, hogy a Földközi-tenger medencéjében, az Egyesült Királyságban vagy bárhol a világon képesek lecsapni, megvan hozzá a logisztikájuk, az erejük és a pénzük. Azt kell tudomásul venni, hogy egyedül egy nemzet nem tudja felvenni a harcot azzal az Iszlám Állammal, amelynek az olajmezőknek, a földgázmezőknek, a műkincs- és kábítószer-kereskedelemnek köszönhetően elapadhatatlan forrása van a támadásokat finanszírozni. A biztonság ugyanúgy pénzbe kerül, ehhez pedig európai összefogás kell, de segítség kell az Egyesült Államoktól, Kínától, Oroszországtól és a területet leginkább értő és ismerő Izraeltől is az Eb biztonságos megrendezéséhez.”


isis, iszlám állam

Az iszlamista szélsőségesek már egészen fiatalon megtanítják fegyverrel bánni a gyerekeket


Június 10-én lesz a nyitómeccs, tehát egy fél év van arra, hogy mindenre felkészüljenek a szervezők, ám Nagy László Tibor szerint az időfaktor nem jelenthet problémát. „Az előkészületek megtörténtek korábban is, a szervezés hamarosan célegyenesbe kerül. Sőt, bizonyos szempontból jobb is, hogy nincs sok idő hátra: a rendvédelmi és katonai szerveknél nem lehet évekig harckészültséget tartani. Most biztosan erősödik majd az együttműködés és a figyelem, addig pedig fenntartható a fokozott éberség.”

„Nem most van az Eb, hanem jövőre, van még idő – mondta Tarjányi Péter. – A mindennapi életünk és az Eb szempontjából is lényeges, hogy megszűnjön ez a fenyegetettség, hiszen ilyen félelemben nem lehet élni. A harc legfontosabb eleme mindig a meglepetés, ez már nincs meg, hiszen tudjuk, hogy a terroristák jelen vannak, tudjuk, hogy melyek azok a csoportok, amelyekre figyelni kell, és szerintem ezeknek a túlnyomó részét addig fel is tudjuk számolni.”


foci EB, biztonság, biztosítás

A stadionokat még viszonlyag jól meg lehet védeni


Soha nem vett még részt annyi nemzet egy Európa-bajnokságon, mint amennyi most fog, 24 országból érkeznek majd drukkerek, például Albániából és Törökországból is, akik között elvben könnyen elvegyülhetnek terroristák. Laikusként az ember azt gondolná, hogy több százezer szurkolót lehetetlen egyenként ellenőrizni. „Biztosan lesznek majd, akiket nem engednek be az országba. A nemzetek megosztják majd az adataikat egymással, ehhez jönnek majd még a titkosszolgálatok adatai, tehát innen nem várok fenyegetést” – mondja Nagy László Tibor.

Tarjányi Péter szerint ma már nem olyan könnyű kiszúrni egy terroristát, de rengeteg eszköz van rá. „Az egy téveszme, hogy az FBI-akadémián az első kérdésre, hogy hogy néz ki egy terrorista,


lerajzolnak egy palesztin kendős, szakállas, kalasnyikovos embert.

A legnagyobb veszélyt a második, harmadik generációs belga, francia vagy német állampolgárok jelentik, akik évtizedek óta itt élnek Európában. Az Eb-n totális ellenőrzés lesz, és itt ne csak az elektromos beléptetőrendszerekre gondoljunk! Olyan titkosszolgálati berendezések vannak, amelyek érzékelik a robbanóanyagot, amelyek folyamatosan mintát vesznek a levegőből, drónokat vetnek majd be, az adatbázisok össze lesznek fésülve, arcfelismerő berendezésekkel lesz tele Franciaország.”


párizsi terrortámadás, elfogott terroristák

A párizsi terrortámadás végrehajtói


Akár 20 ezer magyar szurkoló is útnak indulhat Franciaországba, kérdés, hogy ők kapnak-e valamilyen külön védelmet, illetve tehetnek-e valamit a saját biztonságuk érdekében. Nagy László Tibor szerint külön védelmet aligha kapnak, de nem hiszi, hogy a magyar szurkolók kiemelt célpontot jelentenének. „Nagyon nehéz megmondani, mire figyeljenek, mert ki tudta megmondani előre, melyik szórakozóhelyre csapnak le Párizsban a terroristák? Talán még a stadionokban lesznek legkevésbé veszélyben, ahol mindent elkövetnek majd, nehogy valami tragédia legyen.”


Eb-pótselejtező - Magyarország-Norvégia

A magyar szurkolók annyit tehetnek, hogy fegyelmezettek lesznek


Tarjányi szerint a szurkolók annyit tehetnek a saját biztonságukért, hogy fegyelmezetten viselkednek. „Ez az Eb nem szólhat a futballhuligánokról. Azoknak a szurkolói csoportoknak, amelyek közt eddig kibékíthetetlen ellentétek voltak, most a balhé helyett egymás mellett kell végigszurkolniuk az Eb-t. A terroristák felé az egy nagyon fontos üzenet lenne, ha összefognának egy magasabb cél érdekében.”


KÖVESD A VS SPORTROVATÁT A FACEBOOKON IS!