Még kisebb, még háromdimenziósabb nyomtató toll

Fotó: LIX / LIX

-

A fejlesztők azt ígérik, hogy ezzel a tollal tényleg lehet majd a levegőbe írni, és akár USB-porttal a gépről is tölthetjük.


Néhány napja startolt el a Kickstarteren a gyűjtés a LIX nevezetű 3D-nyomtatásra alkalmas toll. Legutóbb egy versenytársát, a 3Doodlert mi is kipróbáltuk, de a műfaj egyik gyermekbetegségével szembesültünk. Az ilyen eszközök régóta ígérik, hogy azokkal kedvünkre rajzolhatunk majd a levegőbe, azonban eddig egy picit mindig csalódnunk kellett: a lágy műanyagból valójában nehéz virágot és házat skiccelni. A LIX fejlesztői azt állítják, hogy az általuk kitalált megoldás már tényleg teljesít minden elvárást. A készülék kevesebb, mint egy perc alatt felmelegíti a műanyagot, amely ezután formázható lesz a toll húzásával és tolásával. Aztán az egész olyan gyorsan lehűl, hogy úgyis marad. A trükk az, hogy a LIX vége egyszerre hevíti és szilárdítja meg a beletöltött anyagot.Az atom kora lejárt, itt a bitek hajnala

Nagy az elvárás a 3D-nyomtatókkal kapcsolatban. Amikor az internet elterjedésével beköszöntött az információs társadalom kora az olyan társadalomtudósok, mint Nicholas Negroponte, az MIT Egyetem professzora azt mondták, hogy az atomok kora lejárt és eljött a bitek hajnala. Ezzel arra gondolt, hogy az emberiség rövidesen eljut arra a pontra, amikor már nem lesz szüksége késztermékek mozgatására, hanem elég lesz csak az információkat megosztani a különböző informatikai hálózatokon. Így helyben előállítható lesz minden termék. Negroponte a Digitális létezés című 2002-es könyvében abból indult ki, hogy sokkal egyszerűbb egy laptopot hurcibálni, amelyen elfér akár több millió kötet is, mint egy könyvtárat gyömöszölni a bőröndbe. Azonban a világ nem csak 200-300 oldalas irományokból áll, hanem használati tárgyakból, nehézgépekből.

Éppen ezért nagy az elvárás a 3d nyomtatókkal szemben. Miközben a fejlett világban már mindenhol létszükséglet a szélessávú internet, még mindig több ezer milliárd tonna készterméket szállítunk konténerekben a Földön. A legolcsóbb 3d nyomtatók is negyedmillió forintba kerülnek, az általuk gyártott tárgyak minősége pedig elmarad a fröccsöntéssel készült eszközöktől. Az ipari nyomtatók pedig néha drágábbak, mint felállítani egy hagyományos gyártósort. A kísérletezés, prototípusok tervezése viszont már elképzelhetetlen 3D-nyomtatás és szkennelés nélkül. Érdekes módon a 3D-nyomtatókkal párhuzamosan sorra jönnek ki az olyan, viszonylag olcsón elérhető eszközök, amelyek leginkább egy tollra hasonlítanak, és otthon is kedvünkre használhatjuk őket. Ezek sem elég kifinomultak még ahhoz, hogy akár műanyag evőeszközöket készítsünk magunknak, de alakul a dolog. Addig is rajzolhatunk velük hópelyhet és napocskát az ablakra.