Még Kim Dzsong Un is tud nagyvonalú lenni

Fotó: AFP / ED JONES

-

Észak-koreai foglyokat részesítettek amnesztiában kedden abból az alkalomból, hogy hetven évvel ezelőtt ért véget a japán megszállás a kelet-ázsiai országban.


A kegyelem augusztus elsejétől lép hatályba – írta a KCNA állami hírügynökség, amely nem pontosította azok körét, akikre a rendelkezés hatálya kiterjed. Olyanok részesülnek amnesztiában, akiket „a hazájuk, illetve a nép ellen elkövetett bűncselekményekért” ítéltek el – áll a hírben.

Jogvédő csoportok becslése szerint mintegy kétszázezer embert, köztük gyerekeket tartanak bebörtönözve politikai okokból a kommunista országban. Az ENSZ egyik vizsgálóbizottsága által tavaly nyilvánosságra hozott jelentés súlyos visszaélésekről és rendszeres jogsértésekről számolt be az észak-koreai büntetőtáborokban, kínzásokat és gyilkosságokat említve.

A KCNA kiemelte: a rendelkezés értelmében a hatóságok segítséget nyújtanak ahhoz, hogy a szabadon engedettek munkát szerezve „visszatérhessenek a normális életbe”.

Észak-Koreában a nagyobb ünnepek alkalmából rendszeresen hirdetnek amnesztiát. Így tettek 2012-ben az államalapító Kim Ir Szen születésének századik és fia, Kim Dzsong Il világra jöttének hetvenedik évfordulója alkalmával is. Idén egyébként nemcsak a japán megszállás végéről, hanem az országot hat évtizede irányító Koreai Munkapárt megalapításának évfordulójáról is megemlékeznek.