Még két magyar érem Koppenhágában

Fotó: MTI / Kovács Anikó

-

Összesen nyolc arannyal, három ezüsttel és két bronzzal zárták a kontinensviadalt a magyar úszók.


Kapás Boglárka arany-, Kenderesi Tamás bronzérmet nyert a magyar úszók a koppenhágai rövidpályás Európa-bajnokság. Kapás 400 méter gyorson 3:58.15 perces országos csúccsal diadalmaskodott, míg Kenderesi 200 méter pillangón 1:52.25 perces idővel lett harmadik. Utóbbi számban Cseh László – aki a legjobb idővel várta a finálét – az ötödik lett.

A magyarok nyolc arannyal, három ezüsttel és két bronzzal zárták a kontinensviadalt.


Sós Csaba szövetségi kapitány teljes mértékben elégedett a magyar úszóválogatott szereplésével. "Nem nagyon tudnék negatívumot említeni. Furcsa is lenne, ha tizenhárom érem és számos döntős szereplés után kifogásokat keresnék" – mondta.

"Népes, ugyanakkor nem teljes csapattal jöttünk" – mondta Sós. Nagyon megterhelő év volt az idei a magyar úszóknak, ezért fiataloknak és idősebb versenyzőknek is lehetőséget adtak, hogy ne vegyenek részt a dániai kontinensbajnokságon.

"Öt olyan versenyzőnk nem jött, aki világbajnoki érmes volt nyáron, tehát van ennél erősebb csapatunk is" – mondta.

A nyolc magyar aranyérem közül hatot Hosszú Katinka szerzett, aki kilenc számban nevezett az Európa-bajnokságra, és végül hatban állt rajthoz. Sós szerint "egy ilyen világklasszisnak" mindig megadják a lehetőséget, hogy megválassza, melyik úszásnemben és távon áll rajthoz.

"Katinka nem szokott ezzel viccelni, figyeli, hogy körülbelül mit bír, tisztában van a határaival, viszont amikor odaáll, megingás nélkül úszik, kőkeményen teljesít. Elképesztő fizikai és mentális egységben van." A kapitány nagyon figyelte, hol van Hosszú gyenge pontja, de nem tudott ilyet mondani.

Sós számára Kapás szereplése volt az egyik kérdőjel, mert a nyári világbajnokság neki nem sikerült kimondottan jól. "Győzött, és ha máshogy válogatja a számokat, talán lehetett volna az ezüstből is arany 800 gyorson, de egy első és egy második hely után nem szükséges magyarázkodni. Csodálatos időt, hatalmas egyéni rekordot úszott, aminek maradéktalanul örülök" – mondta. A szövetségi kapitány szerint Kapás számára a testfelépítése miatt nem előny, hogy a rövidpályás futamokon több a forduló, mint a nagymedencés viadalokon.

A 200 vegyesen ezüstérmes Verrasztó Evelyn egy ideje foglalkozott a visszavonulás gondolatával, de Sós reméli, ez az Európa-bajnokság meggyőzte, hogy ez butaság lenne.

A férfiak mezőnyében Bernek Péter egy első és egy második helyet ünnepelhetett. A BVSC sportolója 15 hónapon belül volt 400-as gyorsúszó, nyáron 200 háton remekelt, ezúttal pedig vegyesen.

"Ez mutatja, hogy Magyarországon a felkészülési rendszer egyik alapja, hogy a serdülő korosztály végéig mindenkit vegyesúszónak tekintünk, aminek előnye, hogy később több úszásnemből lehet választani, de ilyenkor különösen kamatozik" – mondta Sós.

Cseh László 200 pillangón vasárnap negyedik lett, érem nélkül zárta az Európa-bajnokságot. Ez 2002 óta csak négy évvel ezelőtt, szintén Dániában, a herningi rövidpályás kontinensviadalon fordult elő vele. Sós azt mondta, az Egri Úszó Klub sportolójának eddigi teljesítménye előtt mindenki fejet hajthat. 200 pillangón, ötvenméteres medencében az európai ranglistán az első három helyezett magyar. Egy ország a koppenhágai versenyen négy úszót indíthatott egy számban, akik közül csak ketten juthattak döntőbe, márpedig 200 pillangón mind a négyen a finálé résztvevői lettek volna az időeredmények alapján.

"Reggel ráadásul szerencsétlenül alakult Laci futambeosztása, mert ő úszott előbb, és utána jött a három fiatal kihívója. Elfogadom, hogy harminckét évesen nagyon nehéz ezt a számot tíz órán belül kétszer leúszni úgy, hogy mindent kiad magából az ember. Meggyőződésem, ha nem így történik, érmes lett volna" – mondta.

Sós az ifjúsági korosztályú úszókkal is elégedett. Őket elsősorban azért hozták, hogy tanuljanak, és lássák, hogy az utánpótlás Európa-bajnoki cím, vagy a világbajnoki dobogó után "van még feljebb", ehhez képest Németh Nándor és Lakatos Dávid döntőt úszott.

"Nekünk ők jelentik a bankot a következő évtizedre. Megérdemelték, hogy itt legyenek, és beleszagoljanak ebbe a csodálatos légkörbe" – mondta a kapitány.

Sós szerint ritkán látható, kivételes versenyrendezés volt a koppenhágai, hasonló a nyári, budapesti világbajnoksághoz. "Fél évszázada vagyok a sportágban, de nem sok ehhez hasonló világversenyen voltam."


A magyar válogatott dobogósai

Hosszú Katinka, 6 aranyérem: 50 m hát, 100 m hát, 200 m hát, 100 m vegyes, 200 m vegyes, 400 m vegyes

Kapás Boglárka, 1 aranyérem: 400 m gyors, illetve 1 ezüstérem - 800 m gyors

Bernek Péter, 1 aranyérem: 200 m vegyes, illetve 1 ezüstérem - 400 m gyors

Verrasztó Evelyn, 1 ezüstérem: 200 m vegyes

Kenderesi Tamás, 1 bronzérem: 200 m pillangó

Gyurta Gergely, 1 bronzérem: 200 m vegyes