Még két hetük van jelentkezni a külföldön szavazóknak

Fotó: MTI/Kollányi Péter / MTI/Kollányi Péter

-

Még két hétig jelentkezhetnek a külképviseleti szavazásra azok a választópolgárok, akik az európai parlamenti választáson Magyarország 97 külképviseletének egyikén szeretnének szavazni. Két héttel a határidő lejárta előtt 2400-an szerepelnek a külképviseleti névjegyzékben.


Azoknak a magyarországi lakhellyel rendelkező választópolgároknak, akik a május 25-i európai parlamenti választás idején nem tartózkodnak Magyarországon, május 17-én 16 óráig kell felvetetniük magukat a külképviseleti névjegyzékbe. A választópolgárok 73 ország 97 külképviseletén adhatják le voksukat. Az időeltolódás miatt az amerikai kontinensen a magyarországi szavazást megelőző napon, szombaton tartják a voksolást. A legfrissebb adatok szerint, amíg az országgyűlési választáson London volt a legnépszerűbb, most Brüsszelben szerepelnek a legtöbben a névjegyzékben, 351-en. Eddig 225-en kérték, hogy Londonban szavazhassanak, Münchenben 145-en szerepelnek a névjegyzékben. Bécsben 123-an, Bernben 106-an, Berlinben pedig 105-en szavaznának. Hat olyan külképviselet van, ahol még senki nem jelezte, hogy voksolna május 25-én (Abuja, Almati, Eszék, Jekatyerinburg, Lendva és Tripoli).


Öt évvel ezelőtt az EP-választáson 3800-an szerepeltek a külképviseleti névjegyzékben, Brüsszelben csaknem hatszázan, Londonban négyszázötvenen. Az országgyűlési választáson Londonban több mint 5 ezren kívántak voksolni, Münchenben 3 ezren, Brüsszelben 1800-an, Bernben és Berlinben több mint 1300-an szerepeltek a névjegyzékben.