"Meg kellene találnunk a tökeinket menekültügyben"

Fotó: MTI / Kelemen Zoltán Gergely

-

Az MSZP nem különösebben mutatta meg magát az egész sajtót hetek óta uraló témában, sőt még menet közben is puhult. A pártnak azért van nagyon nehéz dolga, mert saját szavazói is megosztottak; ettől függetlenül vannak olyan MSZP-s hangok, hogy ennél kicsit merészebben kellene csinálni.


Minden vetélytársánál nehezebb helyzetbe került az MSZP a menekülthelyzettel. Míg a Fidesz és a DK egyértelmű üzenetekkel tudott operálni, a szocialistáknak az ügyben megosztott bázisuk miatt is lavírozniuk kellett. A Republikon Intézet kutatásai szerint a párt szavazóinak kétharmada menekültellenes. „Így nehéz álláspontot kialakítani, úgyhogy az MSZP elsősorban a rossz válasz elkerülésére, a témából való kimaradásra koncentrált. Ez nem feltétlenül jó döntés” - mondta Tóth Csaba, a Republikon elemzője.

Ez a vélemény a jelek szerint a képviselők körében is megjelent. Amellett, hogy a megkérdezett politikusok többsége nem kritizálta a pártot a menekültügyben tanúsított hozzáállása miatt, akadt olyan, aki beismerte, hogy a megosztott szavazóbázist azért figyelembe vették.

„Nem mondom, hogy rövid távon egy ilyen nem befolyásolhat egy pártot. A rövidtávú gondolkodásban ez benne van, ám hosszútávon a politikusok feladata meggyőzni saját álláspontjáról az embereket” - mondta egy megkérdezett politikus.

Egy másik képviselő azt mondta, az MSZP-nek azért is volt nehéz dolga, mert „máshova lő”, mint a többi párt, a kérdést a kormánynál és a DK-nál is árnyaltabban látja az MSZP: a szocialisták szerint nem mindenki szerencsétlen menekült, de nem is mindenki gazdasági bevándorló.


Elég a töketlenkedésből

„Az MSZP nem tolta alul, a DK tolja túl, nem vette figyelembe, hogy sok minden változott. Az MSZP-nek nincsenek pártpolitikai céljai a menekültügyi lépésekkel, Gyurcsányéknak meg vannak” - mondta az egyik szocialista.

Több szocialistával is beszéltünk, akik a menekültügyben tett lépéseiket sorolva arról beszéltek, az MSZP megnyitotta székházát a menekülteket segítő civilek előtt, még nyáron ők tették az első javaslatokat - pénz átcsoportosítása a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnak, hatékonyabb fellépés az embercsempészek ellen -, kerítést húztak a Fidesz-székháznál, illetve kezdetektől közös európai megoldást akartak.

Több szocialista politikus is úgy látja, a Fidesz átvette a javaslataik többségét. Forrásaink nem említették, de tény, hogy nem volt olyan látványos akciójuk a határon, mint például a Szerbiában ragadt Gyurcsány Ferencnek.

„Nagyon nem is törekedtünk láthatóságra. Humanitárius alapon segítettük a rászorulókat. Ha láthatóságra törekszünk, akkor meg azt mondják, PR-akció. Nem tudom megítélni, hogy amikor Gyurcsány Ferenc befogadott 9 menekültet, mi volt az erősebb érv: a humanizmus, vagy hogy ebből sikeres médiakampányt lehet csinálni. A kettő nehezen szétválasztható. Nem hiteles, ha az ember magát fényezi.”

Van, aki szerint a tartalmi mondanivalóval nincs semmi gond, azzal viszont igen, hogy a párt láthatatlan.


Mivel nem erővel mondjuk, ezért az a kép alakul ki, hogy nem mondunk semmit. A pártelnök bujkál, pedig ezt nem lehet megúszni. Az MSZP-nek meg kell találni a tökeit

- mondta.


Útközben váltottak

Volt egy törvény, amellyel kapcsolatosan változott az MSZP korábbi álláspontja: a bizottsági vitában még élesen ellenezték a katonák bevetését a határon, a parlamenti szavazáskor viszont már tartózkodtak. Ezt azzal magyarázták, hogy a tervezet is jelentősen puhult, amit viszont saját sikerükként állítanak be. „Elutáltuk a törvényt” - mondta egyikük. Van, aki szerint a tartózkodás épp olyan erős, mint a nem. Frakciófegyelem egyébként nem volt, többen nem is nyomtak gombot a szavazáson.

Aztán jött múlt héten a „pozitív semlegesség”, Mesterházy Attila a HírTv-nek megerősítette az Index információját, hogy Tóbiás József MSZP-elnök migránsügyben az úgynevezett pozitív semlegesség stratégiája mellett érvelt.

A közvélemény ezt úgy értékelte, hogy ezzel visszalépett a "migránsbarátságtól" a párt. Az MSZP-n belül ez nem ennyire egyértelmű. A lapunknak nyilatkozó egyik politikus szerint óriási félreértés az értelmezés, Tóbiás József ezt nem a menekültekre, hanem a többi demokratikus ellenzéki pártra értette. Ám mikor egy másik politikusnál rákérdeztünk a pozitív semlegességre, nem említette a félremagyarázás-forgatókönyvet. Ő csak azt mondta, nincs ellentmondás a korábbi és az új irány között.

Ha valóban a többi pártra értették a pozitív semlegességet, azt nehéz lesz tartani: Gyurcsány Ferenc DK-elnök ugyanis nyilvánosan is beszólt az MSZP-nek, hogy ha továbbra sem csinál semmit menekültügyben, átveszi tőle a vezető szerepet.


ezúttal is a dk a nagy ellenfél

Van harciasabb szocialista, aki szerint vissza kellene szólni Gyurcsánynak, legalább annyit, hogy ismerje be, nem összefogást akar meg erős MSZP-t, hanem pont az ellenkezőjét. Más viszont úgy látja, még nincs miért felvenni a kesztyűt. Elég majd akkor, amikor össze kellene rakni egy közös ellenzéki alternatívát.


Gyurcsány Ferenc, menekültek

a nyár vége az mszp-é volt

Az Ipsos legutóbbi mérése szerint a DK egy százalékot gyengült, az MSZP 2 százalékot erősödött. Előbbit a választáson részt vevők 7, utóbbit 17 százalék támogatja.


A Medián az MSZP-nek 3 százalék pluszt, a DK-nak három százalék mínuszt mért, a két párt 15, illetve 6 százalékon áll a biztos pártválasztók körében.

Tóth Csaba, a Republikon politológusa szerint nem reális, hogy a Demokratikus Koalíció és Gyurcsány Ferenc rövid távon átvegye az irányítást a baloldalon. Az viszont tény, hogy 1-2 év alatt a DK tudott növekedni, az MSZP viszont nem.

Az elemző szerint a DK elsősorban az MSZP-s szavazókat tudja megszólítani, a szocialistákkal elégedetlenek állhatnak át. Ez összbaloldali szinten nem jó, de - úgy véli - ez Gyurcsány Ferencnek nem szempont.

A szocialisták viszont úgy látják, ez nem jó. „Ha továbbra is ugyanazt a bázist osztjuk szét, az egyenes út a bukáshoz” - vetítette előre egy szocialista politikus.

Török Gábor politológus a Heti Válasznak arról beszélt, hogy az ellenzék ziccereket hagyott ki a menekültügyben. Szerinte életveszélyes is lehetne a kabinetre, ha valaki úgy tálalná a mostani történéseket, hogy a szerb határnál kizárt bevándorlókat a kormány tömegesen utaztatja a horvát határról Ausztriába.

„A parlamenti patkó másik oldaláról viszont még csak kísérletet sem tettek valami hasonlóra. Ehelyett mit látunk? Fizetésemelés 2015 kampány és pozitív semlegesség. Azt hiszem, az ilyen ellenzékre mondják, hogy megérett a pusztulásra.”