Meg kell tanulnunk, hogyan éljünk tovább nélküle

Fotó: AFP / SERGEI SUPINSKY

-

Mircea Lucescu 12 év, nyolc bajnoki cím és egy UEFA-kupa győzelem után elhagyja a Sahtart. A 70 éves szakember a focitérképre tette a donyecki klubot, közben próbált művelt embereket faragni játékosaiból. Ő maga hét nyelven beszél. Bemutatjuk minden idők egyik legjobb román fociedzőjét.Mircea Lucescu játékosként is rendkívül sikeres volt, hétszer nyert román bajnokságot, a Dinamo Bukarestben 250 bajnokit húzott le, összesen több mint 400 első osztályú bajnokija volt és 70-szer szerepelt a román válogatottban is. Játékosként nem hagyta el Romániát, de edzőként több országban is kipróbálta magát.

Meglepetésre azonban mindössze egyéves edzői múlttal a háta mögött máris leülhetett a román válogatott kispadjára, ez remekül mutatta, hogy milyen hatalmas tiszteletnek örvendett már akkor hazájában. Csupán 36 éves volt, amikor szövetségi kapitány lett, 1984-ben kijutott a csapattal a franciaországi Európa-bajnokságra, ám nem volt könnyű sorsolásuk, megkapták a későbbi döntős Spanyolországot, valamint Portugáliát és Nyugat-Németországot.

Bölöni góljának is köszönhetően leikszeltek a spanyolokkal (1-1), majd 2-1-re kikaptak a németektől, a továbbjutásról döntő meccsen pedig a 81. percben kapott góllal 1-0-s vereséget szenvedek a portugáloktól, így kiestek.


Portugália-Románia 1-0


A román válogatott kispadja után Olaszország felé vette az irányt, amely egy kezdő edzőnek mindig nehéz terep, főleg úgy, hogy korábban nem is játszott a Serie A-ban. Pisában egy, Bresciában öt, a Reggianában és az Interben egy-egy évet töltött, a Bresciával egy Serie B bajnoki arany volt a legjobb eredménye. Rövid bukaresti kitérő után Törökországba igazolt. Úgy tűnt, megtalálta a neki való bajnokságot.

A Galatasaray szerződtette, ahol mindjárt egy UEFA Szuperkupa-győzelemmel nyitott, hosszabbítás után a Real Madridot verték 2-1-re, majd a következő évben megnyerte a csapattal a török bajnokságot. Kisebb meglepetésre az aranyérem ellenére menesztették, és a helyére Fatih Terimet vitték.A nagy rivális Besiktas azonnal lecsapott rá, és bár elsőre vegyes volt a fogadtatása a másik isztambuli csapatnál, de Lucescu gyorsan elhallgattatta a kétkedőket, hiszen 2003-ban, a klub alapításának 100. évfordulóján úgy nyerte meg a bajnokságot, hogy csapata csupán egyszer kapott ki. A Besiktas 85 pontot szerzett, ennyit előtte még egyetlen csapat sem gyűjtött be egy idényen belül.

A következő évben a Besiktas nyolc pont előnnyel vezette a tabellát a Fenerbahce előtt, a Samsunspor elleni bajnokin azonban öt Besiktas-játékost is kiállított Cem Papila játékvezető. A csapat kikapott és elindult a lejtőn lefele, elbukta a bajnokságot, Lucescu pedig a török szövetséget hibáztatta, mondván szándékosan elvették tőlük a bajnoki címet, ő pedig a továbbiakban nem szeretne ehhez asszisztálni, így elhagyta az országot.Ukrajnába szerződött a Sahtar Donyeckhez, ahol rögtön egy kupagyőzelemmel kezdett. Valószínűleg ő sem gondolta, hogy a következő 12 évben ebben az ukrán városban fog élni.


Lucescu aláír 2004-ben:


Lucescu nyolc bajnoki címet, hét ukrán Szuperkupát és hat Ukrán Kupát nyert a Sahtarral, a klub történetének legnagyobb eredményét elérve pedig a 2008/2009-es szezonban megnyerte az UEFA-kupát. A sorozatot egy évvel később Európa-ligára nevezték át, így a mai napig a Sahtar Donyeck az utolsó UEFA-kupa győztes.2009 (May 20) Shakhtar Donetsk (Ukraine) 2... by sp1873

Lucescu a hétvégén ukrán kupagyőzelemmel búcsúzott a Sahtartól, ahol nemcsak edzőként hozta az eredményeket, hanem menedzseri pozícióban is igyekezett a klubot európai középszinten tartani. Olyan játékosokat fedezett és épített fel, majd adott tovább súlyos eurómilliókért, mint Dimitro Csigrinszkij, Henrikh Mhiktaryan, Willian, Fernandinho, Douglas Costa vagy Alex Teixeira.


Visszavonulni? Ugyan, kérem!

A 70 éves szakember nem hagy fel a focival, csak környezetváltásra van szüksége, írtak arról a lapok, hogy visszatér Törökországba, ahol a harmadik nagycsapat, a Fenerbahce kispadjára ülhetne le, de cikkeztek az AS Monaco érdeklődéséről is, ám az elmúlt napokban Szentpéterváron járt, a hírek szerint a Zenittel tárgyalt. Hétfő reggel Szentpéterváron fotózkodtak vele a szurkolók:Akárhova megy, egy rendkívül intelligens vezetőedzővel gazdagszik az adott klub. Lucescu már egészen fiatalon több nyelven beszélt, a románon kívül most angolul, portugálul, spanyolul, törökül, olaszul és franciául is beszél. Játékosait rendre arra próbálta ösztönözni, hogy bulik és éttermek helyett járjanak színházba és olvassanak könyveket, valamint végezzenek el legalább egy egyetemet a sport mellett.


Lucescu 12 éve a Sahtarnál:


A fentieket támasztják alá Darijo Srna szavai, a Sahtar csapatkapitánya így búcsúzott Mircea Lucescutól: „Lucescu a Sahtar legendája, aki a legmagasabb szintre emelte a klubot. A tanárunk volt, de nemcsak a labdarúgásban, hanem az életben is. Sajnos tovább kell lépnünk, és meg kell tanulnunk, hogyan éljünk nélküle.”