Még évekig pincében porosodhat Hitler ajándéka

Forrás: © Collection Roger-Viollet

-

A műemlékvédelmi hivatal döntése szerint további öt évre a linzi múzeum pincéjében marad az az Aphrodité-szobor, amelyet korábban azért távolítottak el a város parkjából, mert Adolf Hitler ajándéka volt.


A hivatal korábban 2015 nyaráig adott engedélyt arra, hogy a szobrot elcsomagolva tárolják. Miután lejárt a hivatal által szabott határidő, az Osztrák Néppárt kezdeményezésére ismét elő akarták venni a szobrot. Indoklásuk szerint nem a történelemfeldolgozás része, hogy a szobrot egyszerűen "porosodni hagyják". Azonban a párt kezdeményezését a kulturális bizottság még áprilisban visszautasította.


Bernhard Baier polgármester-helyettes elképzelhetetlennek tartotta, hogy az Aphrodité-szobrot egy egyszerű "kiegészítő táblával" újra kiállítják, inkább egy várostörténeti projekt részeként tudná elképzelni. Úgy vélte: ezáltal biztosítani tudják, hogy a szobor ne legyen zarándokhely, és "dicstelen eredete" se merüljön feledésbe.

A műemlékvédelmi hivatal most helyt adott a város döntésének, amely szerint a szobor továbbra is becsomagolva a tárolóban marad.

A bronzszobor egy kis oszlopos pavilonban állt egy linzi parkban, 1942 óta, amikor Ausztria már a Harmadik Birodalom része volt. Amikor egyetemisták kutatásai feltárták a szobor történetét, eltávolították a talapzatról és a Nordico elnevezésű városi múzeum raktárába száműzték.