Még előfordulhat, hogy Orbán nem ér oda az EU-csúcsra

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Szerdára hívták össze a menekültválság kezelésére az uniós csúcstalálkozót, amelyen – Havasi Bertalan a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője szerint – várhatóan Orbán Viktor is részt vesz. A magyar miniszterelnök jelenléte egyelőre csak a „szervezés jelenlegi állása szerint” biztos, Orbánnak aznapra más programja is van.


A bajor konzervatív CSU tartományi törvényhozási (Landtag) frakciójának kedden kezdődik a tanácskozása, amelyre meghívták Orbán Viktort.

A rendezvény egyetlen témája a menekültválság lesz, de a magyar miniszterelnöknek szerda este az uniós állam-, illetve kormányfők soron kívüli tanácskozásán, Brüsszelben is ott kellene lennie. A CSU-ban arra számítanak, hogy Orbán Viktor eleget tesz a szerdára szóló meghívásuknak, Havasi Bertalan pedig az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy „a szervezés jelenlegi állása szerint Orbán Viktor mindkét meghívásnak eleget tud tenni. Vagyis ott lesz szerdán a CSU bajorországi tanácskozásán, majd részt vesz az este kezdődő rendkívüli EU-csúcson is Brüsszelben".


Francia elnök és német kancellár '89 óta most először szólal fel közösen

Közösen szólal fel október 7-én az Európai Parlamentben (EP) Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia elnök - közölte hétfőn az EP elnöke, Martin Schulz.


A német kormányfő és a francia államfő Schulz meghívásának eleget téve mond majd beszédet az EP strasbourgi plenáris ülésén.


A kommüniké emlékeztet, hogy legutóbb francia elnök és német kancellár Francois Miterrand és Helmut Kohl személyében szólalt fel együtt az EP-ben 1989-ben.
„Ez történelmi jelentőségű, nehéz időkhöz illő történelmi látogatás" - idézi a közlemény Martin Schulzot, aki egyúttal úgy véli, hogy az Európai Unió hatalmas kihívásokkal néz szembe, és vezetői részéről erőteljes elkötelezettségre van szükség. Külön fontos jelzésnek tartja Martin Schulz, hogy erről az elkötelezettségről a német és a francia vezető Európa demokratikusan megválasztott képviselői előtt tesz majd tanúbizonyságot.