Még egy terrorista, akinek a családja nem vett észre semmit

Fotó: AFP / GREG VOJTKO

-

A kaliforniai San Bernardinóban lövöldöző férfi lánytestvéreit meglepték a történtek. Korábban éppen így csodálkoztak a párizsi és a tunéziai merénylők rokonai is.


Saira Khan és Eba Farook a 14 halálos áldozatot követelő támadás egyik elkövetőjének, Syed Rizwan Farooknak a testvérei a The New York Timesnak nyilatkoztak, és szerintük nem voltak jelei annak, hogy Farook mire készül. Boldognak látszott a feleségével és hat hónapos kislányával, mondták a lapnak, hozzátéve, hogy a pakisztáni férfi csendes és vallásos ember volt. A támadásról szóló híreket a tévében látták, és először azt hitték, hogy a testvérük is az áldozatok között van.

Farook és 29 éves felesége, Tashfeen Malik együtt kezdtek lövöldözni szerdán a San Bernardinó-i karácsonyi partin, amelyen egyébként korábban maga Farook is részt vett mint a partit rendező cég dolgozója. A lövöldözésben 14 ember meghalt, és 21 másik megsebesült. A gyilkos párt később a rendőrök lőtték le. Hat hónapos lányukat, akit a férfi anyjával hagytak, a gyermekvédelmi hatóságok vették gondozásba, bár az egyik testvér is örökbe szeretné fogadni.

A pár átkutatott lakásában, ahol a kisbabával és a férfi anyjával éltek együtt, valóságos fegyverarzenált találtak a rendőrök. Az anyát kilenc órán keresztül hallgatták ki a nyomozók.

Korábban a párizsi merényletekben részt vevő testvérpár harmadik bátyja is azt nyilatkozta, hogy fogalma sem volt testvérei radikalizálódásáról, és nem vett észre semmit a testvérek anyja sem. Ugyanígy családja békés, tanulni szerető egyetemistának írta le a tunéziai tengerparton nyáron lövöldöző fiatal férfit is. Januárban pedig a párizsi túszokat kivégző Ahmed Coulibaly anyja és testvérei ítélték el a terrorizmust, nekik sem tűnt fel korábban semmi.