Még egy magyar film Cannes-ban!

Forrás: Magyar Nemzeti Filmalap

-


Múlt héten jelentették be, hogy Andrasev Nadja A nyalintás nesze című rövid animációs filmjét a cannes-i filmfesztivál vizsgafilmeket felvonultató Cinéfondation nevű szekciójában mutatják be, most pedig nyilvánosságra hozták, hogy a Kritikusok Hete nevű válogatásban is lesz egy magyar rövidfilm: Tóth Luca Superbia című animációja. (A latin cím kb. "büszkeség"-et jelent.)


A film Facebook-oldala szerint az animáció egy Superbia nevű országban játszódik, ahol a férfiak és nők külön társadalmat alkotnak, azonban az első egyenlő pár mindent megváltoztat.


Superbia


A Filmalap közleménye szerint a Superbia "a nemek közti előítéleteket és konfliktusokat térképezi fel a modern társadalomban elfogadott, tradíciókra és biológiai alapra helyezett szerepek kifordításával. A 15 perces alkotás egy képzelt társadalomban bekövetkező változást taglalja több karakter aspektusából is, kísérleti történetvezetéssel és pajkos életképekkel".Tóth Luca a budapesti MOME-n szerzett BA-diplomát, majd Angliában járt mesterképzésre. 2013-ban készítette el a londoni Royal College of Art animáció szakán A kíváncsiság kora című diplomafilmjét, mely az Annecy-i animációs filmfesztiválon elnyerte a zsűri különdíját, a magyar mozinézők pedig a Pálfi György Szabadesése kísérőfilmjeként találkozhattak vele.


Tóth Lucával két évvel ezelőtt a különdíjas filmje kapcsán beszélgettünk.


Tóth Luca


A Kritikusok Hete a cannes-i filmfesztivál ún. párhuzamos programja, amely nem a hivatalos program része, mégis nagy presztízzsel rendelkezik. A Francia Filmkritikusok Szövetsége alapította 1962-ben, célja az új tehetségek felfedezése: a programot első- és második filmes rendezők munkáiból válogatják össze. Olyan rendezők nemzetközi karrierje indult itt, mint Bernardo Bertolucci, Guillermo del Toro és Gaspar Noé.

A Kritikusok Hetét május 12. és 20. között 55. alkalommal rendezik meg. Tóth Luca filmje a rövidfilmek versenyébe kapott meghívást, a díjakról nemzetközi szakmai zsűri dönt Valérie Donzelli (Szemünk fénye) színésznő, rendező elnökletével.


A Kritikusok Hete teljes idei programját ezen a linken, illetve az alábbi videóból lehet megismerni, a cannes-i filmfesztivál hivatalos programját pedig itt mutattuk be.