Még az idén létrejöhet az első Putyin-Trump csúcstalálkozó

Fotó: Hirling Balint

-

Az elnökök telefonon egyeztettek. Leginkább Szíriáról, Észak-Koreáról és a terrorizmusról volt szó.


Vlagyimir Putyin és Donald Trump személyesen találkozhatnak a G20-csoport júliusi hamburgi csúcstalálkozóján – a Kreml. Az elnökök kedden telefonon beszéltek, ez volt az első ismertté vált kapcsolatfelvétel közöttük a Szíria elleni amerikai robotrepülőgép-csapás óta. Putyin és Trump eddig még nem találkozott.

Az elnökük megvitattak egy sor aktuális kérdést, például miként működjenek együtt a nemzetközi porondon, a terrorizmus elleni harcban, különös tekintettel a szíriai válságra. Putyin és Trump megállapodtak, hogy szükség van az orosz és az amerikai külügyminiszter párbeszédére a szíriai tűzszünet megerősítése és ellenőrizhetősége érdekében.

Putyin a Koreai-félszigeten kialakult helyzet elemzésekor önmérsékletet és a feszültség szintjének csökkentését kérte. A Kreml szerint megállapodtak, hogy együtt fognak működni a probléma átfogó, diplomáciai úton történő rendezése érdekében.

A telefonbeszélgetésről a Fehér Ház is beszámolt, a közlemény szerint Trump és Putyin egyetértettek, hogy Szíriában "valamennyi félnek minden tőle telhetőt" meg kell tennie az erőszak beszüntetéséért.

Megbeszélték a biztonságos zónák kialakításának ügyét is. A Fehér Ház bejelentette, hogy Washington képviselőt küld majd a kazahsztáni Asztanába a szíriai tűzszünetről folyó tárgyalásokra.