Meg akarták ölni az elnök szóvivőjét

-

Merényletet kíséreltek meg a burundi elnök szóvivője és tanácsadója, Willy Nyamitwe ellen keddre virradóra Bujumburában; az afrikai ország egyik legbefolyásosabb emberének hajszálon múlott az élete - derült ki hivatalos forrásokból.


Nyamitwe egyik testőre meghalt a támadásban, de ő maga csak könnyebben sebesült meg a karján.

"Köszönöm mindazoknak, akik mielőbbi felépülést kívánnak, jól vagyok, de elszomorított egyik legjobb barátom, Gasongo rendőrtiszt halála" - írta kedd reggel a szóvivő.

Willy Nyamitwét állítólag a burundi főváros nyugati részén található kajagai otthona közelében érte a támadás.

A szóvivő testvére, Burundi külügyminisztere, Alain-Aimé Nyamitwe a egyik közösségi oldalon elítélte "a köztársasági intézmények megzavarására tett újabb felesleges kísérletet".

Burundi 2015 óta belpolitikai válsággal küzd, miután Pierre Nkurunziza elnök a heves tiltakozások ellenére bejelentette, hogy harmadszorra is indul az elnöki tisztségért, amelyet végül az ellenzék által bojkottált júliusi választásokon meg is szerzett. Az ellenzék szerint az elnök ismételt indulása alkotmányellenes volt. A tüntetésekben és az erőszakos összecsapásokban - hivatalos becslések szerint - több mint 500-an vesztették életüket, és 300 ezren hagyták el az országot. A lázongások alatt számos magas rangú tisztségviselő vált politikai gyilkosság áldozatává.