Meg akarta lepni a piacokat a monetáris tanács

Fotó: iStockphoto / Attila Gimesi

-

Amint kiderült a meglepetés, gyengülni kezdett a forint.


Meglepetést akart okozni a monetáris tanács azzal, hogy most kezdte el a kamatcsökkentési ciklust - mondta Nagy Márton, az MNB alelnöke szerdán Budapesten egy háttérbeszélgetésen.

Kiemelte, hogy a kamatcsökkentési ciklus több lépésből áll majd, az inflációs cél elérésével konzisztens kamatszintet kell elérni.

Kijelentette, új kamatvágási ciklus indult, biztos hogy lesz második csökkentés, kérdés, hogy lesz-e harmadik és negyedik. Az alacsony kamatszintet huzamosabb ideig tervezik fenntartani - tette hozzá. Közölte: az MNB nagy figyelmet fordít majd a BUBOR-piacra. A BUBOR most nem teljesíti a referencia-kamat szerepét, például nem mozog a kamatfolyosón belül, inkább az alapkamathoz tapad. Minden banki hitelszerződésben a BUBOR-hoz kötik a feltételeket.

A 12 legjelentősebb kereskedelmi bank olyan kötelező jellegű szabályt fogadott el magára nézve, hogy májustól a BUBOR-ra árjegyzést végez majd. Ezt az MNB őszig fogja figyelni - mondta az alelnök. Nagy Márton hozzátette: ezeknek a bankoknak az 1 hónapos és 3 hónapos BUBOR-ra kell jegyezniük az árat.


Az MTI szerint sikerült meglepni a piacot, mert a háttérbeszélgetés után gyengülni kezdett a forint jegyzése a főbb devizákhoz képest.

Reggel 8 órakor - a szakértőkkel folytatott megbeszélés kezdetekor - 1 euró 311,69 forintot ért, közel egy óra alatt 312,60 forintra erősödött. Innen gyengülni kezdett, negyed tízkor 312,30 forinton állt az euró.

Az alábbi ábrán jól látható, hogy az elmúlt öt napban kétszer gyengült hirtelen a forint az euróval szemben, tegnap 2 órakor és ma reggel, a tegnapi a kamatdöntés időpontja, a mai pedig a háttérbeszélgetéssel esik egybe.


Forrás: www.deviza.hu


A dollár 278 forinton kezdte a napot, 8 órakor 278,35 forintot, 9 óra körül 279,35 forintot, negyed tízkor 279 forintot ért.


A Magyar Nemzeti Banknak éppen az a célja, hogy valamelyest gyengüljön a forint. Ez ugyanis azt eredményezi, hogy a magyar árukat könnyebben lehet eladni külföldön, vagyis nő az exportunk és ez húzza a gazdaságot. Az alacsony kamatszint ugyancsak a gazdasági növekedést ösztönzi, mert senkinek sem éri meg a bankban tartani a pénzét, inkább befekteti, forgatja. A bankoknak pedig már egyenesen fizetniük kell azért, ha az MNB-nél parkoltatják a pénzüket, igaz, csak 0,05 százalékos kamatot.