Még a végén kiderül, hogy mindenki jól jár a szírekkel

Fotó: MTI/AP / Marko Drobnjakovic

-

Felmérések már most is azt igazolják, hogy a Magyarországon bejegyzett szír cégek aktívabbak, termelékenyebbek és jövedelmezőbbek is a hazai vállalkozásoknál. A magyar cégeknek össze kell kapniuk magukat, a júniusi kiugróan jó adathoz képest ugyanis júliusban visszaesett az ipar teljesítménye, ami könnyedén magával ránthatja a gazdaság egészének növekedését is. Ez történt a héten a gazdaságban.


Még gyorsabban növekedhet a már amúgy is száguldó Németország azáltal, hogy a menekültek három hónap ott tartózkodás után munkát vállalhatnak. Ezért is mondhatta a német alkancellár, hogy Németország évente félmillió menekülttel minden további nélkül elboldogul. A német kormány úgy számol, hogy csak a menekültek ellátásában 10 ezer új munkahely adódik. Szociális lakások építésében is gondolkoznak, a befektetőket pedig adókedvezményekkel csalogatnák. A Németországban dolgozó magyarok helyzete azonban, elképzelhető, hogy nehezebb lesz a jövőben, ha konkurenciát kapnak.

Ráadásul nem is akármilyet: az Opten felméréséből a héten az derült ki, hogy a szír tulajdonban lévő, Magyarországon bejegyzett cégek nemcsak aktívabbak, hanem termelékenyebbek is az átlagos hazai vállalkozásoknál, és jövedelmezőbbek is. Ami a számokat illeti: a 234 szír érdekeltségű vállalkozás 2014-ben 13 milliárd forint árbevétel mellett 242 millió forint adózott eredményt ért el.

Nemcsak a magyarok kapnak versenytársat Németországban, hanem a Posta is itthon: a legfeljebb 50 grammos levélküldemények kézbesítése terén lesz kihívója a City Mail Hungary Kft. a Magyar Postának. Erre a 2013-as postatörvény adott lehetőséget.

Nem volt viszont verseny egy fontos döntésnél: a kínai Huawei építheti a negyedik mobilhálózatot a magyar államnak – tudta meg a Népszabadság, a munka 12,8 milliárd forintba kerül, a Huaweire közbeszerzés nélkül esett a választás.


A héten a VS.hu olvasói megismerhették azt a vállalatot is, ahol felhalmozódott a nyereség, mert az alacsony gázárhoz nem igazították hozzá a lakossági tarifát. Ez a cég nem más, mint az állami MVM gázkereskedője, amelynek élére az elmúlt években százmilliárdos nyereséget elért MET vezetőségéből kerültek szakemberek.

Az alacsony gázár után jöhet egy komolyabb olajáresés is, legalábbis a Goldman Sachs előrejelzése szerint. Úgy számolnak, hogy akár 20 dollárig is süllyedhet a kőolaj hordónkénti ára, ami az autósoknak jól fog jönni, de számos nemzetgazdaságnak, Oroszországnak és Venezuelának például komoly problémákat okozhat.

Ha már árak: az inflációban nincs változás, tavaly augusztus óta 0 százalék a pénzromlás üteme. Drágábbak lettek az élelmiszerek, a szeszes italok, a szolgáltatások, míg a háztartási energiáért, a lakással, háztartással, testápolással és egészséggel, kultúrával összefüggő cikkekért kevesebbet kellett fizetni.

A tej is olcsóbb lett a KSH heti statisztikája szerint, de hosszú távon ez nem lesz tartható. Az Európai Bizottság ugyanis úgy venné elejét az Európát elöntő tejtöbbletnek és ezzel együtt a gazdák elszegényedésének, hogy 500 millió eurót ad a tejtermelőknek és a sertéstenyésztőknek. Forintban számolva néhány milliárdot a magyar gazdák is kaphatnak.

Örülnének a pluszbevételnek a kisebb boltok tulajdonosai is, ők ugyanis – minden ígéret ellenére – kifejezetten rosszul jártak a vasárnapi zárva tartással. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára az 53. Közgazdász vándorgyűlésen, Miskolcon számolt be arról, hogy amíg a nagy piaci szereplők mentesültek az extra költségektől, és a forgalmuk sem csökkent, addig a plázákban, bevásárlóközpontokban működő kisebb üzletek bukták a vasárnapi forgalmat.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a Tescónál óriási ok lenne az örömre: az áruházlánc megszünteti az éjszakai műszakot a magyarországi üzleteiben. A változás nagyjából 4 ezer dolgozót érint, nekik ez 18-20 ezer forintos mínusszal jár majd a havi fizetésükben. A cég becslések szerint éves szinten 100-150 millió forintot takarít meg – számolt be a Magyar Idők.

És még mindig Tesco: egy szlovák lap, az Újszó.com úgy értesült, hogy megvennék a Tesco szlovák, cseh, lengyel és magyar áruházait. A lehetséges vevők között emlegetik az amerikai Walmartot, a francia Groupe Casinot és a japán Aeon társaságot. A Napi.hu kereste a magyar Tescót, de nem kommentálták a sajtóhíreket.

Akárki is veszi majd meg a hipermarketeket, biztosan számolgatja már a magyarok vásárlóerejét és a gazdaság teljesítőképességét, úgyhogy nem árt tudnia: az ipar teljesítménye a KSH előzetes becslése szerint 0,7 százalékkal visszaesett júliusban júniushoz képest, és mivel a forró nyár miatt a mezőgazdaság teljesítménye is romlott, így a gazdaság egészének növekedése is elmaradhat a várttól.