Még a végén kiderül, hogy Horvátország a legtoleránsabb európai állam

-

Az Eurobarometer felmérése alapján készült térképeken az látszik, hogy az európai államok közül Svédország és Horvátország a legtoleránsabb a bevándorlókkal szemben.


A Radio Free Europe Radio Liberty térképre vitte az Eurobarometer felméréseit és eredményeit, hogy milyen egy-egy európai országban a migránsokkal kapcsolatos attitűd – szúrta ki az Átlátszó.hu.


A felmérést májusban végezték, még a nagy menekülthullám érkezése előtt. A három alábbi térkép azt mutatja meg, hogy a különböző országokban miként válaszoltak a három, migrációval kapcsolatos kérdésre.


Az első esetében az volt a kérdés, hogy miként viszonyulnak az egyes tagországok állampolgárai a más EU-s tagországból érkezőkhöz. Jól látszik, hogy Svédország, Írország, Horvátország, Luxemburg, Dánia és Finnország a legelfogadóbb az európai közösségből érkezőkkel.

A második térkép azt mutatja meg, hogy az unión kívülről érkező migránsokkal szemben a legbarátságosabb attitűdje Svédországnak van, de elfogadó még Spanyolország, Horvátország, Portugália, Írország és Románia is. Magyarországnál elutasítóbbak például az olaszok, a csehek, de a szlovákok is.

Az utolsó kérdés arra vonatkozott, hogy vajon több eszközt kellene-e bevetnie az uniónak a határain túlról érkező illegális bevándorlással szemben. Itt egyedül Horvátország volt az, amelynek az állampolgárai a legkevésbé támogatták az új intézkedések bevezetését.