Még a végén kerítés épül a horvát–szlovén határra is

Fotó: AFP / VLADIMIR SIMICEK

-

Amennyiben a horvát hatóságok továbbra is ellenőrzés nélkül szállítják a migránsokat a szlovén zöldhatárra, Szlovénia nem zárja ki a kerítésépítés lehetőségét – mondta az ország miniszterelnöke.


Miro Cerar szlovén miniszterelnök a közszolgálati televíziónak (RTV) adott interjújában élesen támadta Horvátországot, és azzal vádolta meg, hogy nem kezeli „európai módon" a migrációs válságot.


Cerar ezért nem zárja ki annak lehetőségét sem, hogy kerítést épít a szlovén-horvát határon. „Ez is egy opció" - mondta, de a helyzetre először európai megoldást próbálnak találni. A kormányfő úgy véli: ha Németország és Ausztria lezárja határait a migránsok előtt, Szlovéniának sem lesz más választása. Vízik abban, hogy a vásárnap tartandó EU-csúcson sikerül valamilyen megállapodást találni a problémára.


Miro Cerar


Zoran Milanovic horvát kormányfő visszautasította a szlovén bírálatokat, miszerint Zágráb nem szolidáris és nem tartja be az ígéreteit. Milanovic azt üzente Szlovéniának, tegye ugyanazt, mint Horvátország, Ljubljana szállítsa az osztrák határra a migránsokat.


A magyar-horvát zöldhatár múlt péntek éjféli lezárása után Zágráb életbe léptette a C-tervet, vagyis a szlovén határra szállítja a migránsokat, és nem irányítja többet őket a magyar határra. Annak ellenére, hogy Szlovénia kijelentette, mindössze 2500 embert tud fogadni naponta, Horvátország ezt a kérését nem tartja tiszteletben. Még korábban csak a megbeszélt határátkelő helyekre szállította a migránsokat, jelen esetben az illegális bevándorlók többségét a zöldhatár felé irányítja, több ezret naponta.

A szlovén kormány helikopterről, éjjellátó kamerával készített felvételeket is nyilvánosságra hozott, hogy bebizonyítsa: Horvátország kiteszi a menekülteket annak, hogy megfagyjanak a jéghideg határfolyó vizében.