Még a tényleges életfogytiglantól is visszakoznia kell a kormánynak

Fotó: MTI / Kovács Attila

-

Az igazságügyi államtitkár sem biztos abban, hogy az emberi jogi bíróság megelégszik a 40 év utáni felülvizsgálattal, miközben Orbán Viktor kormányfő a halálbüntetés bevezetését vetette fel.


Répássy Róbert szerint a kormány meg fogja védeni a tényleges életfogytiglan intézményét, és a strasbourgi bíróság döntése után olyan megoldást talál, amely kielégíti az emberi jogi szempontokat is – írta a Napi Gazdaság.

Az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára kijelentette: bevált intézményről van szó, hiszen a rendszerváltás előtt évente kétszáznál több emberölést követtek el, míg a tényleges életfogytiglan bevezetése után, a 2000-es esztendőkben egy év alatt 130-140 ilyen bűncselekmény volt.

Az államtitkár jelezte, hogy az európai intézmények részéről folyamatos támadások érik a tényleges életfogytiglani büntetés intézményét. Az utóbbi időben a Velencei Bizottság, az Európai Parlament és a strasbourgi bíróság is elítélte ezt a szankciót.

Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy az igazságügyi miniszter javaslatára a parlament kötelező kegyelmi felülvizsgálatot vezetett be negyven év után a tényleges életfogytiglan ítéleteknél. "Nem lehetünk azonban biztosak abban, hogy a módosítás kielégíti a strasbourgi bírák igényeit" - tette hozzá.