Még a szakértő is üvöltözött a bántalmazott miklósi kislánnyal

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Attila

-

Nagyon komoly hibákat vétett a horrorkörülmények között élő, és a vád szerint szexuálisan is bántalmazott szigetszentmiklósi gyerekek ügyében az elsőfokú bíróság, ezért megismétlik az eljárást. Az Index tudósításából kiderült, az egyik szakértő üvöltve vádolta hazugsággal a kislányt, aki emiatt hirtelen megváltoztatta vallomását.


Mint arról beszámoltunk, a Fővárosi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte a szigetszentmiklósi gyerekbántalmazás ügyében hozott elsőfokú ítéletet, mert a Budapest Környéki Törvényszék eljárási szabályokat sértett a szexuális erőszak vizsgálata során.


A Budapest Környéki Törvényszék tavaly februárban bűnösnek mondta ki kiskorú veszélyeztetésében a szigetszentmiklósi házaspárt, a szemérem elleni erőszak és az erőszakos közösülés bűntette alól viszont felmentette őket.

A Törvényszék ítélete nagy port kavart, az ügyészség és a bíróság egymásra mutogatott, ki hibázott. A vádirat szerint a három gyerek brutális körülmények között élt, ürülékkel, bogarakkal, patkányokkal etették őket és szexuálisan is bántalmazták a szüleik. A vádbeszédből viszont az ügyész kihagyta a legdurvább részeket, a bírónő pedig több tételt is fölsorolt a vádiratból, ami szerinte több ponton hiányos és logikátlan volt. Így a bántalmazó szülők két-két év börtönt kaptak első fokon, ám mivel ennyit már ültek, a tárgyalás után szabadon távozhattak.


Durva hibákat követtek el első fokon

Az elsőfokú felmentés indoklásának egyik legfontosabb pillére egy igazságügyi pszichológusi vélemény volt: Kitanics Márk meg volt győződve arról, hogy nem volt szexuális visszaélés, a gyerekek nem mondanak igazat - idézi fel az Index, amely részletesen beszámolt a mostani döntésről is.

Az Ítélőtábla szerint súlyos hibát követett el az elsőfokú bíróság, mikor a szakértők véleményét olyan perdöntő jelentőséggel értékelte, ahogy azt a törvények alapján nem lehet.


A gyerekek szavahihetőségével kapcsolatban a szakértő, „különösen” a pszichológus szakértő véleménye nem lehet perdöntő, nem a a szakértő feladata, hogy eldöntse, ki mond igazat és ki nem, ez a bíró dolga, és másra nem áthárítható

- mondta ki Nehrer Péter bíró.

Volt egyébként olyan szakértő is, aki a gyerekeknek adott igazat, de az ő véleményét kirekesztették, ez is hiba volt. Egy grafológus véleménye szintén sokat nyomott a latban, aki szerint a szülők 99-100 százalékos valószínűséggel igazat állítanak akkor, amikor azt mondják, hogy nem követtek el súlyos fizikai bántalmazást, szexuális abúzust, és nem etettek bizarr ételeket a gyerekekkel.

Nehrer Péter bíró az Index beszámolója szerint közölte,


a bírói gyakorlatban nem használható fel grafológus véleménye az igazmondás bizonyítására. 

A poligráfos vizsgálaton amúgy a szülők elbuktak.

A legdurvább rész most jön: a kislány elmondása szerint a szakértő a kihallgatásán többször is azt kiabálta,Hazudsz, hazudsz, ne hazudjál már!

Ezután a gyerek hirtelen megváltoztatta vallomását.

Az Ítélőtábla szerint a szülőket felmentő törvényszék nem tárta fel, mi okuk lett volna a nevelőszülőknek hazugságra tanítani a gyerekeket, illetve hogy


hogyan lehetséges az, hogy az állítólag kitalált szexuális cselekményeknek megfelelő testi tüneteket az orvosszakértők megtalálták a három gyerek közül kettőn.

A szokásjoggal ellentétben nem ugyanaz a bíróság ismétli meg az elsőfokú eljárást, hanem a Fővárosi Törvényszék. Az Ítélőtábla szerint ugyanis a Budapest Környéki Törvényszék és az ügyészség közötti ellentétek veszélyeztették volna az ügy tárgyilagos elbírálását.