Még a mentőautó vezetője is belehalt a járványba

Fotó: AFP / JUNG YEON-JE

-

Miközben tovább nőtt a MERS koronavírus okozta halálesetek száma Dél-Koreában, és a fertőzöttek száma is növekedett, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a járvány nagy kiterjedésére figyelmeztetett, és újabb óvintézkedések megtételét javasolta az ottani hatóságoknak.


Pénteken a dél-koreai egészségügyi hatóságok 11 halottról adtak hírt, szombaton már 14 halálesetről tájékoztattak. Az első megbetegedés észlelése, május 20. óta 138 embert fertőzött meg a vírus. Az új fertőzöttek között van egy rohamkocsi sofőrje, aki a múlt héten két MERS-fertőzöttet vitt kórházba.


A számok azt mutatják, hogy Dél-Koreában 10,1 százalékos a betegek halálozási aránya. A halottak mind idősek voltak, akik más betegségekben is szenvedtek. Pénteken a hatóságok csak négy új fertőzöttről adtak hírt, ez a legkisebb növekmény a vírus megjelenése óta, és ez óvatos bizakodásra ad okot a járvány terjedésének lassulásával kapcsolatosan. A szombati adatok azonban rácáfoltak erre, az egy nappal korábbihoz képest megháromszorozódott az új fertőzések száma.


A WHO szerint a betegség terjedésére kell számítani


Fukuda Keidzsi, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgató-helyettese WHO-szakértőkkel együtt egy hétig vizsgálta a dél-koreai járványügyi helyzetet, és szombaton Szöulban tartott sajtótájékoztatóján arra figyelmeztetett, hogy a MERS-járvány „nagy és összetett”, ezért a megbetegedések számának további növekedésére kell számítani. Fukuda szerint az összes eddigi fertőzés egészségügyi intézményekhez köthető, és a WHO-szakértők nem találtak arra utaló jelet, hogy a helyi közösségeken belül terjedne a kór.

A dél-koreai hatóságok két kórházat különítettek el a MERS-fertőzöttek gyógyítására, és mintegy 3500 embert helyeztek karanténba. Fukuda felszólította a hatóságokat, hogy kutassanak fel kivétel nélkül mindenkit, aki kapcsolatba került MERS-fertőzöttekkel, zárják őket karanténba, és tartsák megfigyelés alatt, a lappangási időre tiltsák meg számukra az utazást, kiváltképpen a külföldre távozást.

A MERS koronavírus tüdőgyulladással, lázzal, köhögéssel, légzési nehézségekkel járó fertőzést okoz, amely az atípusos tüdőgyulladáshoz (SARS) hasonlít, ám annál kevésbé agresszívan terjed. A betegek halálozási aránya magas, több mint 40 százalékos, a kór ellen egyelőre nincs semmilyen gyógymód.