Még a karácsonyfaizzó is zavarhatja a wifit

Fotó: MTI / ANGELIKA WARMUTH

-

Karácsonykor megugrik az internetszolgáltatók által fogadott hibajelentések száma. A legtöbb háztartásban megtalálható potenciális zavaró berendezésekhez ekkor csatlakoznak az olcsó karácsonyfaizzók.


A brit Ofcom távközlési felügyeleti szerv az országos kommunikációs jelentése mellett egy wifiellenőrző app-pal lepte meg az embereket. A programot egyelőre nem engedi telepíteni a Google Play üzlete, viszont a hozzá mellékelt tanácsoknak bárki hasznát veheti.

Kezdve rögtön azzal, hogy először azért ne a karácsonyfaizzóra gyanakodjon. A wifis eszközök többsége által használt rádiós spektrumban ezer minden sugároz még. Ott forgalmaznak a Bluetooth-eszközök, a lekerekített CB-rádióra emlékeztető babafigyelők, rádiós garázsnyitók, és ha ez nem lenne elég, még a mikrohullámú sütő is bele tud zavarni a wifibe. És persze az olcsó karácsonyi izzósor, amelynek papíron semmi köze a rádióhoz, de ettől még generálhat interferenciát.

A hiba elhárítása két egyszerűnek hangzó lépésből áll. Először azonosítani kell, hogy milyen eszközt bekapcsolva lassul le a drót nélküli internet, majd ha ez megvan, azt kell lecserélni vagy legalább távolabb vinni a routertől. Emellett érdemes figyelembe venni néhány általános tanácsot: a jel terjedésének nem jó, ha fal mellé, sarokba vagy a padlóhoz közel rakjuk le a routert. A falak is gátolják a rádiójelek terjedését, a remek vasbetonból épült panelépületekben például gyakran jobb ötlet kábelezni, mint wifin internetezni.